Sunday, December 13, 2020

ADVENT GIVEAWAY WITH VISIT SOUTH TYROL

84471946_2452113825053845_1698736684538095334_n

Happy 3rd advent everyone! I hope you are doing well and that you will enjoy today with your close ones. Today I have a special blogpost for you in collaboration with Visit South Tyrol who is kindly giveaway a special piece for you to win: a pair of earrings and a bracelet made out of recycled newspaper and magazines. In order to enter and to lear more about the Christmas traditions in  South Tyrol, simply keep reading!

Krásný třetí advent všem! Doufám, že se všichni máte dobře a že jste dnešek strávili s Vašimi blízkými. Dneska mám pro Vás speciální blog post ve spolupráci s Visit South Tyrol, který je i sponzorem dnešní soutěže: a to páru nášnic a náramku, vyrobených v právě v Jižním Tyrolsku z recyklovatelných materiálů jako jsou noviny nebo časopisy. Co pro účast musíte splnit se dozvíte pokud budete pokračovat ve čtení!

collage7

ABOUT VISIT SOUTH TYROL

Visit South Tyrol is the official tourism office responsible for the tourism in South Tyrol. I think you all know the region and there is no further introduction needed. As it is not possible to travel to the area at the moment, South Tyrol decided to bring a piece of South Tyrol directly to your home. During this special time we decided to organize a special giveaway where you can win very special prizes. Last time there was an Instagram giveaway on @fashioninmysoul where you had the chance to win an authentic South Tyrollean package with bath salts, oils, soaps and also regional tea and honey. Today you will have the chance to win a pair of earrings and a bracelet made out of recycled newspaper and magazines (valued at 93 EUROS) by the brand Eva Maria Moser. Sustainability is playing a big part in the region which Eva Maria Moser knows very well. Not only are all pieces handmade and original but they are also environmentally friendly which I think it's really important in today's world. 

Visit South Tyrol je oficiální turistickou kanceláří, která je zodpovědná právě za turismus v Jižním Tyrolsku. Myslím, že každý z nás Jižní Tyrolsko zná moc dobře a že není potřeba ho nějak extra představovat. V rámci této spolupráce jsme si právě s Jižním Tyrolskem rozhodli Vám dát tu příležitost si tento region užít i přes to, že není možné do něho momentálně cestovat. Jeden (nebo jedna) z Vás bude mít tu příležitost vyhrát originální, ručně vyráběné náušnice a náramek značky Eva Maria Moser  (hodnota ca. 93 EUR). Šternost v přírodě hraje v Jižním Tyrolsku velkou roli a proto se myslím, že celkový koncept značky je opravdu krásný. Navíc je každý šperk vyráběn originálně a s láskou, a proto budu ráda, když se do této soutěže zapojíte. 

collage

IN ORDER TO JOIN THE GIVEAWAY PLEASE DO THE FOLLOWING STEPS: 

LEAVE A COMMENT ANSWERING THE QUESTION "WHAT DO YOU LOVE ABOUT SOUTH TYROL?", INCLUDING A CONTACT EMAIL ADDRESS!

(The winner will be chosen on the 19th of December and contacted via the e-mail address provided in the comment section below)

PRO ÚČAST V SOUTĚŽI MUSÍTE SPLNIT NÁSLEDUJÍCÍ KROKY:

ZANECHTE KOMENTÁŘ S VAŠÍ ODPOVĚDÍ NA OTÁZKU "CO OSOBNĚ MILUJETE NA JIŽNÍM TYROLSKU?", SPOLEČNĚ S EMAILOVOU ADRESOU, NA KTEROU VÁS V PŘÍPADĚ VÝHR BUDU MOCT KONTAKTOVAT.

(Výherce byde vybrán 19.12.2020 a o své výhře následně kontaktován přes uvedený email)

collage2

CHRISTMAS TRADITIONS IN SOUTH TYROL

Christmas plays a big role in South Tyrol. The South Tyrollean traditions are quite similar to our Czech traditions which are usually spread out in the four weeks before Christmas Eve. Kids are getting an advent calendar which helps them to count the day before Christmas - every day there is a new "field" with a small gift or chocolate inside, the biggest one received on the Christmas Eve, on 24th of December. On 6th of December the "St. Nicolaus's Day" is celebrated. People dress up as bishops, angels and "Krampuses" (devils) - the Kampuses are supposed to scare children with the legend to take them to hell shall they misbehave - however if they're nice, the bishop is going to bring them sweet and small gifts. Throughout the advent time there are of course many Christmas Markets where there is traditionally served mulled wine, pretzels, Christmas cookies and other local specialties, and where you can also buy traditional Christmas goods. The most famous Christmas Markets in South Tyrol can be find in Merano, Bolzano, Bressanone, Brunico and Vipiteno. Unfortunately, due to COVID-19, we didn't have the chance visit any markets in the region however I do hope to visit next year. 

Váncoe hrají v Jižním Tyrolsku opravdu velkou roli. Dost podobné jsou těm našem, českým. Tyto tradice se tradičně slaví 4 týdny před Štědrým Večerem. Děti na začátku, stejně tak jako u nás, dostávají adventní kalendář, který si myslím, že zná každý z nás. Tradičně, i jako u nás, se Štedrý den slaví 24. prosince i stejně tak i jako u nás, se Den Sv. Mikuláše slaví 6. prosince, kdy se lidé převlékají právě za mikuláše, čerta a anděla - tradice funguje stejně tak jako u nás. I vánoční trhy mají v Jižním Tyrolsku velkou váhu - ty nejhezčí můžete najít v městečkách Merano, Bolzano, Bressanone, Brunico a Vipiteno! Bohužel, "díky" COVIDU, jsme tento rok neměli příležitost žádný z jmenovaných trhů navštívit, ale pevně věřím, že se nám to povede napravit příští rok!

collage3

Traditionally, people also make (DIY) or buy Christmas wreaths which is an essential Christmas decoration, just like the Christmas tree. Every Sunday during the advent time (which are the four Sundays before Christmas Eve), people light up a candle to celebrate the Christmas. People also cake homemade Christmas cookies and biscuits which can be eaten through out the whole pre-Christmas period and during Christmas before NYE comes.

Tradičně lidé také tvoří, nebo si kupují, adventní věnce, na kterých každý advent, stejně tak jako i v České republice, každou adventní neděli zapaluje svíčka. Tradičně se také zdobí vánoční stromeček a také se peče nejrůznější cukroví. 

collage

WHY TO VISIT THE REGION OF SOUTH TYROL?

And why it is worth to visit South Tyrol? For me, personally, it's for many reasons. The region has many amazing luxurious hotels, cozy chalets and wallet-friendly hostels which are perfect for every kind of traveller - no matter if you come to enjoy the spas, enjoy the slopes or to hike, the region has a lot to offer. Of course, skiing plays a big part in the culture of South Tyrol, however the area is also worth the visit in summer too! The alpine-mediterranean gastronomy is amazing too - from traditional cheese and meat boards, over local wine to homemade dumplings. This is the best to enjoy with a great view of the mountains!

A proč se vydat do Jižního Tyrolska? Pro mě, osobně, z mnoha důvodů. Ubytování má skvělé pro každou skupinu - od luxusních hotelů přes horské chaty až po cenově přijatelné hostely. Myslím si, že každý z nás si v tomto regionu najde to "svoje", a to jak v zimě tak v létě, kdy si můžete užít jak lyžování, tak letních túr. Tyrolská gastronomie také stojí za hřích - od klasických tyrolských prkének přes lokální vína až po tradiční knedlíky - a to vše s výhledem na hory!

And what do you think about the region of South Tyrol? Have you ever been? And do you plan on coming once it's possible again? On my bucket list is definitely the Lago di Braies and the mountains in the winter!

A co Vy sami si myslíte o Jižním Tyrolsku? Už jste v něm byli? A kdy se do něj chystáte znovu? Já, osobně, mám na svém "bucketlistu" Lago di Baies a lyžvačku v zimě! 

* in collaboration with Visit South Tyrol

SHARE:

No comments

Post a Comment

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig