Tuesday, August 12, 2014

BERLIN TIPS & ADVICES


Ever since I got back from Berlin, many of you have literally begged me to write an article about Berlin and my favourite places there. Today I would like to give you some tips and advices, where to go, what to see or where to eat. I have in Berlin several times and I really liked the city. There is a lot to see and also there are some of my favourite stores which aren't in Czech Republic. So I hope this article will help you. If you have a question, favourite spot or some additional information, simply write it in the comments :)

Je to sice už pár dní, co jsem se vrátila z Berlína, ale dostala jsem několik proseb na napsání tipů a rad ohledně Berlína. Byla jsem tam už několikrát a za tu dobu jsem našla pár míst, která jsem si oblíbila. Dneska bych se tedy chtěla věnovat hlavnímu městu Německa, ukázat Vám moje oblíbené obchody, restaurace a památky. Tak doufám, že článek případně někomu pomůže. Pokud máte sami Vy nějaká oblíbená místa nebo nějaký tip, tak budu ráda když mi je napíšete do komentáře :)



TRANSFER

There are many possibilities how to get to Berlin. I prefer to go with a bus. There is a bus called Flixbus offering transfer from many German cities. The fare is very low, I paid about 12€ for both ways. In Berlin I recommend to buy a day metro card for 6.40€. A single ride coasts about 2.30€, so if you are planning sight seeing, I would definitely go for a day card.

Jelikož bydlím na německých hranicích / jsem v Drážďanech, do Berlína jezdím autobusem. Kamarádka ze školy mi doporučila Flixbus, který jezdí po celém Německu, můžete si vybrat z několika časů odjezdu i příjezdu, má wifi a z Drážďan stojí kolem 12€ tam i zpět. V Berlíně pak doporučuji jezdit metrem. Pokud plánujete víc než dvě jídy denně, určitě si kupte denní lístek za 6.40€. Jedna cesta stojí totiž kolem 2.30€.


HOTEL

There are many amazing places to stay at in Berlin. During my stays I always stayed at Hilton or Waldorf Astoria. I recommend to choose a hotel in the "Mitte", near Kurfürstendamm or Alexanderplatz. These places are in the city centre and there are many stores/cafes/restaurants/metro stations around.

V Berlíně je celá škála hotelů. Já jsem zatím navštívila jen Hilton a Waldorf Astoria, které mi vyhovují jak polohou, tak službami. Obecně doporučuji hotely na Mitte, v blízkosti Kurfüstendammu nebo Alexanderplatzu. Tam je nejvíce obchodů, restaurací, ale i třeba stanic na metro.


SIGHTS

Visiting Berlin, you shouldn't miss the Brandenburger Gate, one of the most famous sight in Berlin. I also recommend to take a look at the Berliner Dom, located near river Spree, neue Kirche, Fernsehturm or the East Side Gallery (entry free!). 

V Berlíně byste určitě neměli vynechat Brandenburskou bránu, pravděpodobně nejznámější památku v Berlíně. Kousek od ní se nachází také náměstí s Neue Kirche, dále Rathaus a Berliner Dom. Nedaleko je také Fernsehturm. Jako galerii doporučuji East Side Galery. Není to klasická galerie a vstup "do ní" je zdarma.


RESTAURANTS &  CAFES

I am a big cafe and restaurant lover, so I managed to fell in love with many places in Berlin. The perfect cafes / breakfast cafes are Aunt Benny (Oderstrasse 7), The Barn (Auguststrasse 58), Factory Girl! (Augustrasse 29) or Chipps (Jägerstrasse 35). If you are craving for an ice cream, I recommend Amorino at the Kurfürstendamm. My favourite salad spot is Dean & David also located at Kurfürstendamm. If you wanna grab a drink, I can only recommend the Waldorf Astoria hotel with the best view over the whole Berlin!

V Berlíně jsem našla i několik skvělých kaváren a restaurací. Oblíbila jsem si třeba Aunt Benny (Oderstrasse 7), The Barn (Auguststrasse 58), Factory Girl! (Auguststrasse 29) nebo Chipps (Jägerstrasse 35). V centru narazíte poměrně často na Einstein Cafe, které také mohu doporučit. Nejlepší zmrzlinu najdete na Kurfürstendammu, a to v Amorinu. Hned u něj se nachází také moje oblíbené salátové místo - Dean & David. A pokud máte chuť na nějaký  koktejl, tak doporučuji Waldorf Astoria. Kromě skvělých drinků mají také skvělý výhled na celý Berlín!


SHOPPING

Berlin is also one of my favourite shopping cities. There are many stores I like. I would recommend the Münzstrasse with American Apparel, Monki, Urban Outfitters, Acne or COS. The street is located near Alexanderplatz with the biggest Primark in Berlin. My second shopping tip is Kurfürstendamm with &otherstories, Forever 21, Urban Outfitters and also some luxury stores such as Chanel, Louis Vuitton or Prada. Nearby is also Brandy Melville and KaDeWe (Tauentzienstrasse 21-24) with Topshop or Celine. There are plenty vintage shops in Berlin. I liked Garage (Ahornstrasse 2) and Made in Berlin (Friedrichstrasse 114) the most.

Do Berlína jezdím ráda i nakupovat. Je tam hodně obchodů, které mi stylově sedí, ale u nás bohužel nejsou. Na Münzstrasse najdete třeba Monki, COS, American Apparel nebo Acne. Nedaleko od této ulice je Alexanderplatz, kde se nachází největší Primark v Berlíně. Dále bych doporučila Kurfürstendamm, kde je spousta obchodů - například moje oblíbené Brandy Melville, &otherstories, Urban Outfitters, Forever 21 a také nákupní dům KaDeWe (Tauentzientstrasse 21-24), kde najdete spoustu značek (třeba jediný Topshop v Berlíně, Celine, Chanel, apod.). Na Kurfürstendammu se nachází i spousta luxusních obchodů - Chanel, Louis Vuitton nebo Prada. Berlín je také městem vintage shopů. Dají se tam najít opravdu hezké věci za nízkou částku. Nejvíc se mi líbil Garage (Ahornstrasse 2) a Made in Berlin (Freidrichstrasse 114).


OTHER TIPS

- definitely take a walk by the Berliner Dom
- there are many constructions in the city
- there are many tourists, especially in the summer time
- if you feel lost, simply ask - the Berliners always helped me
- download some apps (Berlin Subway and offline map) to help you in the city

- určitě se projděte u Berlínského Domu
- počítejte, že v Berlíně se neustále staví
- všude je hodně lidí, hlavně v létě, kdy je Berlín plný turistů
- nebojte se zeptat, když nevíte kudy kam
- doporučuji stáhnout si aplikace do mobilu (Berlin Subway a offline map), které pobyt usnadňují



SHARE:

16 comments

  1. Prostě super! :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. Advice is used as an uncountable noun. If you want to suggest a singular/plural idea, you use the words piece of advice.

    ReplyDelete
  3. I've never been to Berlin before but I would love to go sometime! I'm currently trying to organise a trip to Paris at the start of September, so maybe I'll try fit in a few days in Berlin too! Love when you do posts like this.

    Joanne | www.fashion-oh.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Já za sebe můžu určitě doporučit vyhlídku na Reichstagu. Sice si musíte vystát frontu na lístek ale stojí to za to! Jinak jsem šťastná za tipy na nákupy, obzvláště ty vintage shopy, já je nikdy nejsem schopná najít, tak doufám, že až někdy příště pojedu do Berlína, tak je tam díky tobě najdu :)

    Lucieswlife

    ReplyDelete
  5. Berlín... Tam URČITE raz pôjdem :(
    Najradšej by som vycestovala do každého mesta sveta... Hneď! Haha

    XOXO
    lookjournals.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Snad nejnudnější post o Berlíně, nedivím se, že když ho lidi navštěvují v tomhle stylu, že je nezaujme, je tam tisíce věcí, který jsou mnohem zajímavější..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mi poraď teda nějaká zajímavá místa, ráda se tam podívám :)

      Delete
    2. Náhodou mě se článek líbí, díky za tipy!

      Delete
  7. Ah this is so lovely and helpful I definitely plan to visit Berlin oneday and will so keep these things in mind! Its such a beautiful city! Gorgeous post hunxo

    stylegrande.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  8. úžasné fotky :)

    www.fashionbykarol.blogspot.cz

    ReplyDelete
  9. Je oblečení levnější než u nás?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Většinou vychází tak na stejno, kosmetika je levnější :) Každopdáně je tam mnohem větší výběr!

      Delete
    2. mě přijde, že když jsou slevy, jsou rozhodně větší, než u nás :)

      Delete
  10. Já bych určitě přidala i památník holocaustu a Sony Center u Postdamer Platz:)
    A za návštěvu stojí i židovské museum!

    ReplyDelete
  11. Stunning location, I love that you share your travel experiences with us.

    ReplyDelete
  12. Pro lidi z nižší třídy, co si nemohou dovolit hotel hilton doporučuju na Meehrenstraße City Hostel berlin, za noc v privátním pokoji 48 euro, pokud vám nevadí bydlet jako v hostelu tak je cena tuším 20 euro za pokoj se sprchou a deset nebo patnáct za pokoj se sprchama na patře - snídaně zdarma, wifi jsem nikdy nechytla, i když tam je a na recepci Vám dají kod. Navíc od Potsdammer Platzu je to asi jedna nebo dvě zastávky.

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig