Sunday, September 28, 2014

LONDON TIPS


London belongs to one of my favourite cities and today I would like to give you some tips where to go, what to see or what to do there. These are places I liked and I recommend. I have been in London only for a couple of days and the Fashion Week kept me busy, so unfortunately I couldn't make everything I planned to do. I believe there are many other places that are worth to see there. If you know any of those, let me know in the comments. I hope you'll like this article and maybe it will help some of you!

Londýn patří k mým nejoblíbenějším městům a dneska mám pro Vás článek s tipy, kam zajít nakupovat, co stojí za to vidět a kde se mi líbilo. V Londýně jsem strávila jen pár dní, měla jsem i hodně akcí, a tak jsem ani zdaleka nestihla všechno, co jsem měla naplánované. Věřím, že je v Londýně i spousta dalších míst, které stojí za vidění. Proto budu ráda, když mi taková místa napíšete do komentářů. Doufám, že se Vám článek bude líbit a že případně někomu pomůže.


FLIGHT

The are many low-coast companies flying to London - Vueling, Ryan Air or Wizzair. We picked Wizzair, which flyes from Prague to London on a regular basis - once a day. However I would recommend to pick another one. There are strict measurements of the bags. You are allow to carry a handbag only, for a small piece of on-board luggage or big luggage you'll have to pay. We had a big luggage only and for that we paid around 60 Euros. Also Wizzair goes to Luton only.

Do Londýna létá poměrně dost nízkonákladových společností - třeba Vueling, Ryan Air a nebo Wizzair, se kterým jsme letěli právě my. Z Prahy na London Luton létá jednou denně - a to vždycky večer. Na co bych Vás upozornila jsou zavazadla. Do letadla máte povolenou jen tašku / batoh / kabelku (míry uvedené na stránkách), za malý kufr na palubu a klasický po podpalubí se musí platit. My jsme si koupili jenom klasický kufr do podpalubí (max. hmotnost 32 kg), který nás celkově vyšel na 1600 Kč. Samotné letenky stály kolem 2500 Kč.


TRANSPORT

Traveling in London with tube or buses is expensive. One way ticket is around 4.70£. If you are planning to more than 4x by bus or tube,  I would recommend you to buy a 1-day travel card for 9£. If you are planning to travel less, it's better to buy an Oyester card. This is a pre-paid card, which coasts 5£, but when you'll return it at the end of your stay, you'll get your money back. With this card one way coasts about 2.20£.

Cestování po Londýně je poměrně drahé. Jednorázová jízdenka na autobus / metro Vás vyjde na 4.70£. Pokud plánujete jet víc jak 4x denně, doporučuji si za 9£. koupit 1-day travel card. Pokud ale plánujete jezit méně, určitě si kupte Oyster caed. Oyster card je předplacená karta, ze které se Vám strhává jízdné. Poplatek za ní je 5£, ale pokud kartu na konci pobytu vrátíte, peníze dostanete zpět. Jedna cesta s Oyster card pak vyjde na 2.30£.


SHOPPING

When it comes to shopping, there are many places you can shop at in London. The most stores are located on the Oxford Street  - you'll find there Topshop, River Island, Zara, American Apparel or Selfridges selling designer clothing and accessories like Chanel, Céline or Givenchy. Another stores are located on the Regent Street. There are located &otherstories, COS, Michael Kors or Ted Baker. On Carnaby Street you can shop at Monki, Cheap Monday and Brandy Melville. If you are looking for Victoria's Secret, visit New Bond Street. There are also some luxury stores - Chanel, Tiffany & Co., Burberry, etc. Another designer stuff you'll find at Harrods. 

Londýn, co se nákupů týče, nabízí nezpočet možností. Nejznámější je Oxford Street, kde najdete například Topshop, River Island, Zaru, American Apparel nebo Selfridges, které prodává designérské kousky od Céline, Chanel, Givenchy, apod. Další obchody jsou pak na Regent Street - tam je například COS, &otherstories, Michael Kors nebo Ted Baker. Nedaleko je také Carnaby Street, kde se nachází Monki, Cheap Monday a Brandy Melville. Victoria's Secret se společně s luxusními obchody (Chanel, Tiffany & Co, Burberry) nachází na New Bond Street. Oblečení a doplňky známých návrhářů najdete také v Harrods.


SIGHTS

London also offers a lot of sights. The most famous ones are probably Big Ben, London Eye and Tower Bridge. When in London, you shouldn't miss those. I also recommend to visit the Picadilly Circus and Trafalgar Square. If you have some time left, I recommend to buy a bus tour around London, which shows you all sights, churches and historical places. If you are around during the Fashion Week, definitely go take a loot at the Summerset House - that was the most inspiring place I have ever been to!

Londýn také nabízí hodně památek. Mezi nejznámější patří Big Ben, London Eye a Tower Bridge, které byste určitě měli vidět. Také doporučuji zajet na Picadilly Circus a na Trafalgar Square. Pokud Vám zbyde čas, doporučuji si zaplatit autobusový okruh, který Vás zaveze prakticky na všechny památky, katedrály a historická místa. Pokud jste v Londýně během Fashion Weeku, určitě se běžtě podívta do Summerset House, hlavnáho místa LFW. Mě osobně se tam moc líbilo a bylo to rozhdoně jedno z nejvíce inspirujích míst, na kterém jsem kdy byla!


RESTAURANTS

Food in London in general is expensive. We had our breakfast at the hotel and most of the time we have bought our food at Marks & Spencer's. I can also recommend Wasabi, which is a quick way to get delicious food. When it comes to desert, definitely go at Ladurée. I also liked Lola's Cupcakes at Topshop's at the Oxford Street. I can also recommend Le Pain Quotidien for a quicks snack.

Jídlo je v Londýně poměrně drahé. Snídani jsme měli na hotelu a většinou jsme si jídlo kupovali v Marks & Spencer, který je v Anglii doslova na každém rohu. Párkrát jsme také byli ve Wasabi, což je síť menších obchodů s japonskou kuchyní. Nevynechali jsme ani Ladurée a ochutnali cupcaky z Lola's Bakery, které je přímo v Topshopu na Oxford Street. Také mohu doporučit Le Pain Quotidien.


I hope this article helped you and if you have some questions left, feel free to ask me here or at Ask.fm!

Tak doufám, že tenhle článek případně z někomu Vás pomohl. Pokud máte dotazy ohledně Londýna, ráda je zodpovím buď tady nebo na Ask.fm!


SHARE:

14 comments

  1. I am going to London tomorrow -for the third time, but still so excited!- and your tips really helped me, especially the shopping and food/drinks ones. I'm going there for shopping mostly, because all the touristical things I've already seen. Victoria's Secret, Selfridges and Harrods... Can't wait :D

    ReplyDelete
  2. londýn je celý dokonalý :))) na každém rohu je něco, co stojí za zmínku :)))

    http://franchemeetsfashion.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  3. london is one of my favourite cities, it's absolutely amazing ! and oxford street is just paradise x

    CLUB AVENUE | BY ELZA BEATRISE http://club-avenue.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Londýn je moje vysněný město, taková moje Paříž, takže díky moc za parádní článek. :)

    www.mmargareta.blogspot.cz

    ReplyDelete
  5. v dubnu si tento článek vyhledám =)

    ReplyDelete
  6. Lodnýn musí byť nádherné mesto! určite tam niekedy chcem íst :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Skvělý článek!! Moc se mi líbí jak to dokážeš shrnout tak krátce a výstižně:) tvoje články z cestování jsou nejlepší♥

    ReplyDelete
  9. byla jsem v londýně v červenci a musím říct, že tohle je super článek, určitě by mi pomohl!
    Once Upon a Time

    ReplyDelete
  10. Super tipy doufám že je brzy využiju :)

    ReplyDelete
  11. Tenhle článek mi připomněl, že jsem v Londýně už dlouho nebyla :D. Tak třeba příští rok :). Díky za inspiraci Baru.

    http://pragueinstyle.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  12. Pekny clanok :)

    Viac postov z Londyna aj tu: http://mixtureoffragrant.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig