Thursday, October 23, 2014

ABOUT FOOD AND EXERCISES


One of the questions I get asked constantly is ,,What kind of food do you eat?" or ,,Do you exercise?". To answer all questions about meals, food and exercising, I decided to make a post about it. It took me a long time to find what works for me, so I hope this article might help some of you. Thanks to Instagram I am allowed to see everything I eat, so I decided to add some of the photos into this article. More you will find on my Instagram (@fashioninmysul).

Jedna z nejčastějších věcí, na které se mě ptáte, je ohledně jídla. Poměrně dost z Vás se mě už ptalo, co jím, co nejím, jestli cvičím a případně jak. Dneska bych se Vám tu o tom všem chtěla trochu rozepsat. Mně osobně trvalo dlouho než jsem přišla na to, co mi vyhovuje, tak budu ráda, když někomu z Vás pomůžu. Díky Instagramu mám přehled i o tom, co jím. Všechny fotky naleznete u mě na mém instagramovém profilu (@fashioninmysoul).


"You are what you eat - so don't be fast, cheap, easy or fake."

Since a few months I decided to completely change my diet plan - or to more exact, the lifestyle. The reasons? I was dealing with stress, I felt tired, my skin was sick and I had uncontrolled weigh gains and losses. I came to time where I felt really unhappy and couldn't go on like that. That was also the time I found out, that I am unable to eat gluten. Gluten is a protein that can be found in wheat, so that means I had to cut out most "everyday food".

Před několika měsíci jsem se rozhodla uplně změnit svůj jídelníček. Důvody? V té době jsem byla na intru, k tomu maturovala a ještě do toho blogovala. Díky tomu jsem byla v neustálém stresu, cítila se unaveně, zhoršila se mi pleť a nekontrolovatelně hubla a přibírala. V té době jsem také zjistila, že jsem intoleratní na lepek. Lepek je směs dvou bílkovin, které se nachází v některých obilninách - především v pšenici a žitě, což mě donutilo vyřadit jisté potraviny.


"It's  not a diet, it's a lifestyle."

The main question is remains: What do you eat? Yes, I can eat gluten-free bread, however I prefer not to eat it at all. I am eating gluten-free and lactosis-free. I eat a lot of vegetables, fruits, fishes and nuts. I try to eat 5 times a day in smaller portions. I am always taking my food with me and yes, it's possible. My favourite thing right now are "green juices", which give me so much energy!

Hlavní otázka ale zůstává: Co tedy jím? Ze svého jídelníčku jsem vyřadila lepek a laktózu. Miluju zeleninu, ovoce, často jím i ryby (a sushi) a plno ořechů. Snažím se jíst pravidelně v menších porcích, zhruba po 3 až 4 hodinách. Vždycky si jídlo beru s sebou - ano, jde to. Poslední dobou jsem si oblíbila i "zelené" štávy/smoothies, které vždy doplní energii. 

"Start now, not tomorrow."

Another aspect is drinking alcohol. I mean we all drink, but if you choose the wrong drink, it can be more caloric than your dinner. And we don't want that. Did you know that one Piňa Colada has 2300kj? And Mojito 2100kj? I think that you should stay out of all "sweet" liquers and sirups, which are made of a lot of sugar. If you want to drink, get some wine or a drink with juice and no sirups. That's what I do.

Další roli hraje alkohol. Každý z nás se určitě v pátek večer rád napije, ale pokud zvolíte "špatně", může být drink kaloričtější než celá večeře. Věděli jste, že jedna Piňa Colada má 2300kj? A Mojito 2100kj? Já se snažím vyhýbat všem (umělým) sirupům a liquérům, které jsou plné cukru a umělých sladidel. Pokud si chcete dát drink, volte radši něco s držusem, bez sirupů.



"Do it for yourself."

,,Can I eat cakes?" Of course you can! It's completely okay to eat something sweet, time after time. You can't eat it everyday, but if you choose your "craving" food well, you won't have any remorses. It's better to "invest" in a cake and know what's inside. I can only recommend you to grab some dark chocolate when you have sweet tooth or get some gluten free cupcake for example. Most of the time I bake my cakes myself, so that I know what's inside. I prefer to make it sweet by adding honey or stevia, I bake gluten free and I want to eat the most natural way I can!

"Můžu jíst sladké?" Jasně, že ano! Naopak je podle mě zdravější si něco čas od času dopřát než si něco zakazovat. Samozřejmě to nemůže být každý den, ale když si vyberete "správně", tak nemusíte mít ani černé svědomí z toho, že jste snědli kousek dortu. Určitě si dopřejte nějaký "zdravější" cupcake nebo třeba dort. Já mám ráda makronky, jsou dělané pouze z mandlové mouky a bílků, takže neobsahují lepek. Kromě makronek si sladké většinou peču doma. Chci mít přehled o tom, co za potraviny používám, jelikož často nahrazuji mouku třeba banánovým těstem a klasický cukr medem nebo stevii. 




"Excuses don't burn calories."

And of course, exercising is very important. I wish I could exercise more, however I cannot make it - school, blog, events, being in contact with you guys and constant traveling between Germany and  Czech Republic keep me very busy. However I exercise every day 10 till 15 minutes. I do very basic exercises to keep my legs in shape, or better to say my thighs, the only part of my body I am not really satisfied with. I also do somer running during the week and I walk as much as I can. I can only recommend this or this video, I took my exercises from both videos.

Samozeřejmě není důležité jen to, jak se stravujete. Důležitou roli hraje i cvičení. Bohužel nemám čas na to cvičit tak, jak bych chtěla. Škola, blog, různé akce, odpovídání na Vaše emaily/otázky a neustálé cestování mezi ČR a Německem zabírá prakticky všechen můj čas. Tak jsem se rozhodla cvičit každý den alespoň 10 až 15 minut na nohy, což je asi jediná část se kterou nejsem úplně spokojená. Doporučit mohu tohle a tohle video, ze kterých jsem zkombinovala cviky. Určitě si najdete, co Vám vyhovuje a také si videa upravíte podle sebe. Kromě toho ještě chodím běhat a snažím se i hodně chodit pěšky. Svojí váhu momentálně neznám, přestala jsem se vážit úplně a jsem tak mnohem šťastnější :)

 Some of my favourite food



Salads

I am a big salad lover. I am not eating them to stay skinny, I just like vegetables, I like staying healthy and I like how various you can make them! I always try to add some fish, most of the time shrimps, which are my favourite. However I prefer to stay out of dressings, which are - as many things - fulled with sugars and chemicals.

Saláty bych mohla jíst pořád. Mám ráda zeleninu a přijde mi super, že je můžete připravit na x způsobů. Většinou se snažím do salátu přidat třeba krevety, abych ho nějak "oživila". Každopádně se ale vyhýbám dresinkům, které jsou většinou hodně sladké a často i chemické.



Fruits

As much as I love salads, I love fruits. In fact, I try to eat fruits at least 2 times a day - for breakfast and for a morning snack. I think that fruits is a great source of energy and also, it's sweet, so I don't have to eat that many cakes or cupcakes when I eat fruits. My favourite thing right now is a green juice - apple, pear, celery and spinach!

Stejně tak jako saláty, miluji i ovoce. Snažím se ho jíst minimálně dvakrát denně - k snídani a ke svačině. Je to skvělý zdroj energie a díky tomu, že je sladké, nemám potřebu jíst tolik sladkého. Také jsem si zamilovala různé smoothies a šťávy. Moje oblíbená je tkz. "zelená šťáva" - řapíkatý celer, špenát, jablko a hruška!



Sweet

When it comes to sweet, I love for example macaroons, banana bread, carrot cake or banana pancakes (all gluten free)! You'll find many recipes on the internet, however I am planning to share some mine in the future.

Co se sladkého týče, makronky, banánový chleba, mrkvový dort a banénové palačinky (všechno bez lepku), bych mohla jíst pořád. Na internetu najdete stovky receptů. V budoucnu bych chtěla ještě udělat článek s mými recepty.


Egg(white) omelet

Another favourite food of mine is an eggs omelet or egg whites omelet, to be exact. I make it from 4 - 5 egg whites, add some spinach and avocado and that's it! Super easy, super yummy!

Poslední jídlo, které jím pořád, je bílková omeleta. Recept je opravdu rychlý - stačí 4 - 5 bílky, trocha špenátu a avokáda a je hotovo!



So I hope I helped some of you with this article, if you have still some question regarding food, my meals or exercise, simply ask me in the comments!

Tak doufám, že jsem případně někomu z Vás tímhle článkem pomohla. Pokud máte ještě nějaké otázky ohledně cvičení nebo mého jídelníčku, ráda je zodpovím!

SHARE:

18 comments

  1. Já mám v mém cvičení a docela i jídlo jasno, takže pro mě tento článek nebyl tolik užitečný z toho pohledu, že bych se chtěla dozvědět, jak to mám dělat já, ale spíše mě zajímá, jak to dělají i jiný:) abych se stále mohla někdy inspirovat, zlepšovat se a zkoušet nové věci:) + jsem taky zvědavec zvědavá a prostě mě to zajímalo:D takže jsem vážně hodná ráda, že jsi tento článek napsala:) A takové krásné fotky k tomu♥ Bomba!

    ReplyDelete
  2. Super článek Báro! V posledním roce jsem taky přehodnotila svůj postoj k tomu, co jím a dávám svému tělu a velmi pozitivně se to projevilo, kromě toho, že jsem zhubla víc než 12 kilo, tak se cítím mnohem lépe a mám víc energie. Mám otázku, jak jsi přišla na to, že máš alergii na lepek? Díky, Alex

    www.taleofmissa.wordpress.com

    ReplyDelete
  3. Jeej, krásny článok, obrázky a tiež výzvy :) Tu zelenú šťavu so zelerom, hruškou, jablkom a špenátom musím vykúšať!! Ja mám rada špenát s banánom, skúšala si ? Tiež tá omeleta znie lákavo :) Inak sa vo veľa veciach s tebou zhodujem a postavičku máš super :) A cítim sa oveľa lepšie, keď jem zdravšie, ale kto to nevyskúša, nepochopí :)

    http://veronikakrasnicka.blogspot.sk/2014/10/new-york.html#more

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bylo mi strašně špatně, když jsem snědla něco s lepkem, tak jsem šla na testy, kde se to potvrdilo. Jinak špenát s banánem jsem nezkoušela, ale vyzkouším, děkuji za tip! :)

      Delete
  4. Super článek, ty tipy jsou rozumné a hrozně příjemně se mi to četlo. A moc ráda si přečtu nějaké tvoje recepty .)

    Lucieswlife

    ReplyDelete
  5. hezky jsi to sepsala a krásné fotky :)

    ReplyDelete
  6. Když jsem před rokem v září odjížděla na erasmus, tak jsem první měsíc díky stresu a takové té nepohodě z cizího prostředí dost jedla, hlavně teda neřešila co jím a vůbec jsem se nehýbala... Okamžitě se to projevilo na mé postavě, pleti, a necítila jsem se dobře... Naštěstí se to ve mně rychle zlomilo a já začala opět pravidelně běhat, hlídat si, co v obchodě kupuju a co sním, do školy jsem si dělala svačiny a váha i faldíky z břicha šly dolů raz dva :) Zlepšila se mi fyzička, celkově jsem se cítila líp, do toho jsem začala posilovat ve dnech, kdy jsem neběhala a výsledky se dostavily opravdu rychle :)
    Takže já se sice tvým článkem taky vyloženě neinspiruju, protože už vím, co a jak mám dělat a mám to i ozkoušené, ale vždy si ráda počtu, jak je to u druhých a hlavně miluju ty tvoje fotky! :)

    ReplyDelete
  7. Perfektne napísaný článok s krásnymi obrázkami :)
    Fashion Passion by Erika

    ReplyDelete
  8. Omg, you're basically perfect, haha! I'm also a big fruit and vegetables lover and have no problems eating healthy (also gluten- and lactosisfree), but my biggest problem is that I don't like it to prepare food or to go groceries shopping. So I end up eating pizza after all, HAHA. I know, it's just a mindset that has got to change.

    ReplyDelete
  9. Great article! I think you are a great inspiration for many young Czech girls!
    X
    Miri
    http://currentlywearing.com

    ReplyDelete
  10. Fajn článek, jen by mě zajímalo, co pak děláš s těmi žloutky? :) po bílkové omeletě... Ale jinak dobré tipy, mě určitě zabírá vynechat veškeré pečivo.

    ReplyDelete
  11. Skvelý článok! Ja som tiež vyradila lepok z mojej stravy a cítim sa lepšie. Taktiež už dva roky nejem žiadne mäso. Niektorí sú proti tomu, ale ja sa tak cítim oveľa lepšie, takže radšej počúvam svoje telo. A šaláty a ovocie zbožňujem naviac :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    ReplyDelete
  12. úplne úžasný článok :) tvoj blog sa mi strašne veľmi zapáčil a som nový follower ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  13. such a nice post!
    thanks for so many great advice

    Un concours est en ligne pour les deux ans du blog!
    http://fashioneiric.blogspot.com
    Coline ♥

    ReplyDelete
  14. This post is a good motivation to me!
    But.. are you a vegetarian like me? I couldn't see any meat in your photos..
    I know that some meat is healthy because it contains many protein and thats helpful to get muskles.

    Tanja:)

    ReplyDelete
  15. Úžasně inspirativní článek <3

    http://eternitymoments0.blogspot.cz/

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig