Tuesday, June 9, 2015

TRAVELING TIPS

travel5

Traveling plays an important role in my life. It's more than great to see so much from the world, however to me, traveling is also stressful - stressful a lot. When I flew overseas for the very first time, I was bored on the plane after three hours and had another five in front of me. Flying long distances often taught me, what works for me the best. Today I would like to give you my tips how to survive long flights and traveling in general!

Cestování hraje v mém životě poměrně velkou roli. Během posledních pár let jsem měla tu příležitost vidět spoustu nádherných míst a tím pádem i hodně létat. Právě při zpátečním letu z Amsterdamu jsem dostala nápad sepsat takové tipy, jak přežít několikahodinový let a cestování obecně. Za inspiraci vděčím sekci Deníky Taťány Kuchařové v Cosmopolitanu, kde Taťána popisuje, jak je cestování stresující a náročné. I já mám cestování spojené se stresem a během těch několika let jsem našla pár věcí, které mi cestování ulehčují a o ty bych se tu s Vámi dneska chtěla podělit.


PREPARE YOUR FLIGHT

travel7

One of the important things is not the flight itself, but the preparation before it. When booking the trip, make sure you reserve your seats. The best seats in my opinion are the window/exit/first row ones. You don't want  to sit between two strangers for the next eight hours. I've been on this place and it's not good. Another thing I like to reserve is food. As a gluten-intolerant person, I have to do that. I always take the gluten-free meal, which contains a lot fruits and vegetables. If you don't like meat or heavy meals, this one might work for you!

Důležitý není jen let samotný, ale i příprava před ním - jakmile to jde, snažím si vždycky místo zarezervovat dopředu. Ty nejlepší jsou podle mě u okénka/na exitech/v první řadě, kde je i poměrně dost místa. Devět hodin na prostředním sedadle mi jednou bohatě stačilo. Také jsme měla možnost vyzkoušet Economy Comfort, které si podle mě vyplatí připlatit na delší lety. Kromě místa si také rezervuji jídlo. Jak asi víte, klasická jídla nemůžu, takže si volím gluten-free verzi, kde je spousta ovoce a zeleniny (gluten-free bych mohla doporučit i všem, co nemají rádi maso a těžká jídla).

PACKING



When packing, I follow two rules:
 1. all inexpensive things in the checked luggage
 2. all expensive stuff in my carry-on.

 I simply don't trust the airlines and I think that this is the best way to "protect" the expensive bags and shoes when traveling. I also add some "emergency" stuff in the carry-on, just in case if the suitcase got lost. In flight I take some bigger bag (Vuitton, Celine, Givenchy) with my essentials - iphone, headphones, wallet, passport, etc.


Při balení dodržuji prakticky jen dvě pravidla:
 1. všechny nedrahé věci zabalit do kufru, který se bude odbavovat
 2. všechny dražší a cennější věci do příručního zavazadla.

 Už několikrát jsem se poučila o tom, jak airelonky kufry dokáží pomačkat, zničit a případně i ztratit. Tohle je podle mě jedinný způsob, jak nemuset mít o věci strach. Do příručního zavazadla si také balím "záchranné" věci (např.: kartáček na zuby, hřeben, plavky) v případě, že by se mi kufr ztratil. Často jste se mně ptali, jak převážím se své kabelky. Všechny mám v dustbagu a většinou do kabelky dám pyžamo, tričko nebo menší části oblečení, aby si udržely tvar a nezničily se.
 Na palubu si pak beru ještě vetší kabelku, většinou Celine nebo Neverfull, kde mám iphone,sluchátka, brýle, peněženku, pas, nějakou kosmetiku - prostě všechno, co potřebuji.

BE COMFORTABLE

travel3

Feeling and being comfortable is one of my priorities when traveling - I wear a pair of skinny jeans with some top and a blazer over it or some big, chunky knit. Most of the time I go for slip ons or sneakers, however I feel also okay traveling in ankle boots. I picked some of my looks that I wore/would wear on a plane.

Cítit se pohodlně je pro mě při dlouhém letu prioritou. Většinou volím kombinaci skinny džínů, trička se sakem/velkého svetru a slip onů/tenisek. Také jsem už letěla v kotníkových kozačkách, což mi přišlo také pohodlné, ale tenisky jsou tenisky. Tady jsem pro Vás vybrala pár outfitů, ve kterých jsem/bych letěla.

AT THE AIRPORT

travel2

It is better to arrive soon that late. The time at the airport I usually use to grab some coffee, buy myself a snack for later or just to check out the stores. Even though you have to be on time everywhere and that might seem stressful, simply sit down, get a coffee and relax!

Vždycky je lepší přijet na letiště o něco dřív než pak pospíchat na poslední chvíli. Čas na letišti většinou trávím nad kávou, ale samozřejmě se také podívám do Duty Free a případně si koupím salát do letadla. Na letišti se spíš snažím relaxovat, vychutnat si kávu a samozřejmě také něco vyfotit pro Vás!

IN-FLIGHT

tumblr_static_airplane

The final point is in-flight. How can you make yourself entertained the whole flight? Well, here is what I do: whenever I have an assignment, a paper to write, an article to make or simply to work on my computer, I "save" it for the flight. You won't be killing your own free time and you won't be bored on the plane! Also you can always listen to music, watch movies, read a book or plan your trip!
 Also, don't forget to drink a lot of water to keep yourself hydrated. You tend to swell on the plane, so drinking water is really important.
 When almost reaching the destination, you also want to take care of your skin. Before landing I always clean my skin, apply a little bit of concealer to get rid of the dark circles and redness and apply mascara (and eyeliner eventually). So then you are ready to grab a coffee at the next Starbucks! Bon voyage! 

Posledním bodem článku je let samotný. Co dělat, abyste se zabavili celý let? Já si vždycky všechny úkoly, písemné práce, články, apod. "šetřím" do letadla. To mě zabaví na celou dobu a navíc to pak nebudu muset dělat ve svém volném čase. A pokud práci nemáte, vždycky můžete poslouchat hudbu, dívat se na filmy, číst knížku nebo plánovat dovolenou!
Ještě než přistaneme, vyčistím si pleť, nanesu trochu korektoru na zakrytí kruhů pod očima a trochu řasenky (a na letišti případně linky). Pak už stačí se jenom zastavit na ranní kávě na letišti. Bon voyage!
SHARE:

12 comments

  1. Oh god, I'm so relieved now that all of your designer bags were in your carry-on. I felt so sad for you thinking you had lost them all

    ReplyDelete
  2. Zajímavé tipy. Já mám nacestováno taky hodně, včetně s několika dlouhými lety... mám ráda cestování, ale ne čas strávený na cestě na destinaci. Ale koukám, že naše strategie, jak přežít let, se celkem liší. :D

    Moje tipy (třeba to někoho bude zajímat):

    - Do příručního zavazadla sbalím vedle "zábavy" a nejnutnějších kosmetických potřeb (kartáček, pasta, malý deodorant, krém na ruce a na pleť, balzám na rty) taky "nouzové" věci - náhradní spodní prádlo a tričko navíc. Pokud mi ztratí zavazadla nebo zmeškám let, budu právě za tyhle věci nejvíc vděčná. :)

    - V příručním zavazadle mám většinou menší látkovou tašku, ve které mám věci, které chci mít po ruce (pas, Kindle, láhev s vodou, balzám na rty, masku na "spaní" a špunty do uší...). Když se usadím na místo, tak tašku jednoduše vytáhnu, hodím pod nohy, a větší příruční zavazadlo odložím do prostoru nad hlavou. Tudíž nemusím vždycky vstát a dolovat v příručním zavazadle, když něco potřebuju.

    - Do letadla si vždy sbalím i tlusté ponožky. V letadlech bývá chladno, navíc si takhle můžu sundat boty a můžu se po letadle procházet klidně v tlustých ponožkách, aniž bych si umazala nohy nebo "normální" ponožky. Yay! Zrovanatak sbalím menší šálu (i v létě), protože klimatizace v letadlech většinou fouká nepříjemně za krk.

    - Nikdy nenastoupím do letadla bez plastové láhve s vodou (většinou si vezmu prázdnou, projdu bezpečnostní kontrolou, pak ji naplním vodou z kohoutku... tedy pokud jsem v zemi, kde z kohoutku teče pitná). I když jsou nápoje zdarma, nemám vždycky chuť čekat na letušku, než mi přinese kelímek.

    - Lítám většinou ve volnějším oblečení - představa 14 hodin ve skinny džínách mi moc sympatická není. :) Taky je super mít kapsy na kalhotách nebo svršku - při výstupu z letadla, čekání ve frontě na pasovou kontrolu apod. je fajn mít pas v kapse a uvolnit si tak ruce.

    - Nafukovací polštářek za krk, maska na spaní a špunty do uší, případně nějaký prášek na spaní nebo Xanax - pokud letím přes noc (což nesnáším), se bez toho neobejdu, protože bohužel nepatřím k lidem, kteří usnou kdekoliv a kdykoliv. Dlouhý noční let beze spánku je absolutní utrpení, proto radši létám přes den.

    - Mám kreditku Diners Club jen kvůli tomu, že Diners má na hodně letalištích vlastní "lounges" - a vlastníci jejich kreditek mají vstup zdarma. Kromě elektrických zásuvek, internetu, jídla a nápojů mají např. v Bangkoku v takové lounge i sprchu s ručníky a kosmetikou - po dni stráveném procházením se po městě v asi 35 stupních a vysoké vlhkosti je ta sprcha před nástupem na dlouhý let naprosto boží.

    ReplyDelete
  3. moc pekne fotky :) ja ani tak tipy nemam, litam a cestuji obecne casto, a jsem uz proste naucena co a jak mi vyhovuje, nic zazracneho :) pohodlnost pri letu je pro me taky zasadni, takze letim vzdy v nejakych keckach a pohodlnych kalhotech .. nesmi chybet elelktronika, ktera me zabavi, pripadne polstarek na delsi lety. a litam taky jedine u okna, nejlip exit seats, protoze mam 183 cm a jinam se malem nevejdu :D veprostred jsem sedela parkrat a i na tom nejkratsim 2h letu to pro me bylo utrpeni ..

    ClaudiasNewLife

    ReplyDelete
  4. Dobrý tipy, držím se jich od dob, co lítám..jen s tím arrive soon..to znamená přijet dřív ještě než doporučuje aerolinka? Protože po pár letech jsem se už dávno vybodl na to, být na letišti dvě hodiny před odletem apod., zbytečná ztráta času, na lety v Schengenu běžně přicházím na letiště hodinu před odletem..pravda, v Miláně mi to kvůli obrovské frontě jednou vyšlo jen tak tak, ale tam byl security problém a zpozdilo to všechny lety v tu chvíli.
    To jen tak poznámka pod čarou =), čas je drahá komodita a člověk ho raději stráví se svými nejbližšími než sezením před boardingem nebo bloumáním po duty-free.

    Michael
    www.ontheleaf.net

    ReplyDelete
  5. Super tipy, Baro. Taky litam casto. Zvlastni tipy na litani nemam. Ja vetsinou v letadle spim. A je uplne jedno jestli letim dve hodiny nebo 12 hodin. S balenim to mame podobne, rozdil je jen v tom, ze nevlacim s sebou same designerske kabelky. Spis jenom jednu jako prirucni zavazadlo, kde mam tablet, penezenku, doklady, mobil, kapesnicky, knizku nebo noviny a zakladni kosmetiku. Kufry se mi nastesti nikdy neztratily, jen se stalo, ze dorazily treba o dva az tri dny pozdeji. To se nam stalo v Torontu. Nebo se memu partnerovi "trosku pomlatil" kufr, ale i to se dalo. Ten kufr uz byl trosku "nakraplej". S tim mistem a jidlem je to obcas v letadle tezky. Kdyz litam sluzebne, tak mi rezervuje misto firma. Ale jedna se o kratky let. Takze mi to nevadi. Spise privatne se rozhodujeme treba spontanne, a jaka destinace se nam libi, tu bukneme. Tedka jsme se momentalne zamerily na Irsko - projet ho na kole, mame v planu 3 tydenni dovolenou.

    ReplyDelete
  6. Tipy jsou to super, tojasi vzdy beru plno casopisu a mam na 2 hodinky letu vystarano.
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz

    ReplyDelete
  7. Fakt skvělý tipy. Koukám že používáš látkový kufr. Vždy slyším negativa jak jsou kufry zničený, utrhnutý poutka, stává se ti to? A zas když použiji kufr umělý tak se bojím že křupne, protože známým se to stalo. Dokonce jsem viděla fotky jak mají lidé zabalené kufry ve folii :D Asi aby se jim to neroztrhlo a nebo hůř nerozepnul zip . Asi neexistuje způsob jak toto obejít že ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám látkový příruční i do podpalubí. Ono to vyjde asi nastejno, spíš si myslím, že plastový vydrží míň, jelikož s kuframa na letišti házejí, apod. JInak my si kufry taky necháváme zadělat fólií, právě aby se nezničily :)

      Delete
  8. Moc super rady :) Super článek jako vždy :)
    xx Sab
    http://thechicflair.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  9. Super clanek :)

    http://www.curyinthecity.blogspot.fr/
    Fashion PARIS

    ReplyDelete
  10. Skvělé tipy, určitě se hodí:)

    ReplyDelete
  11. Super článok! Tieto tipy sa mi naozaj pri cestovaní zídu :)

    http://vikibatalik.blogspot.sk

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig