Thursday, July 21, 2016

HOW I ORGANIZE MY CLOSET


We're women. We like to shop. And then we have a room of clothes and we can not find anything in there. It's a simple story. As a blogger, I think I took the term "too many clothes" to a new level. Because of that I found a way to keep my wardrobe and closet tidy, organized and well-aranged, because that's the only way being able to find anything in there. Today I would like to share with you how I keep my closet organized and also share with you some tips on how to save space or how to build your closet on budget!

Jako většina žen a holek i já ráda nakupuji. A jako většina žen a holek mám tolik věcí, že už ani nevím, kam s nimi. Především díky blogování jsem pojem "mít hodně oblečení" posunula na jiný level. Abych se ve svém šatníku vyznala, musela jsem si ho dobře zorganizovat - no a v tomto postu bych Vám chtěla dát pár rad a prozradit několik triků, jak si vytvořit vlastní šatník, jak ho zroganizoval a jak se v něm vyznat. 



1. THE SPACE

When starting re-building and making THE space, make sure to think about everything. How much space are you going to need? How many clothes have you got? Have you got more blouses (hangers) or pants (wardrobe)? I think this is an important step. You are going to spend some money on building your closet and the last thing you want it to be too small! I have two apartment and in each my closet is a half of my bedroom, so that I have enough space for all my clothes, bags and shoes. Make sure to get not only space for your hangers, but also for the clothes, that you don't need to hang, like jeans, skirts, tees or sweater. Also I recommend to get a system for your bags and shoes. If you're space limited, you can for example also take advantage of your door and make some space on the side, which you don't see. 

Prvím krokem je samozřejmě šatník vytvořit. Jet do Ikey, koupit skříně, vybrat stojany, koupit poličky... Pokud zrovna plánujete, jak šatník uspořádat, nezapomeňte se sami sebe zeptat několik důležitých otázek: Kolik mám oblečení? Kolik místa budu potřebovat? Mám více věcí na pověšení nebo více věcí na skložení do klasické skříně? Kde chci mít schované kabelky a boty? To poslední, co chcete, je, aby byl šatník moc malý nebo aby Vám nevyhovoval. Jak asi víte, já mám šatníky dva - jeden v Německu, jeden v ČR - a každý z nich mi zabírá 1/2 pokoje. Doporučuji také kupovat tenká, kovová ramínka, která Vám ušetří místo a pokud jste limitovaná prostorem, zkuste využít každého centimetru - třeba na zadí stranu dveří můžete přibýt věšáky na klobouky nebo kabelky!


2. SECTIONS

I think that having sections in your closet is extremely important. If you want to be able to find everything, make sure to make extra section for blouses, extra for dresses, etc. Then when you will be looking for something, you will automatically know that you just need to go to this and that section and will find everything easier. For your blouses and clothes, for which you need hangers, I recommend you to buy really thin ones, which are not only super-cheap, but also save a lot of space!

Dále je podle mě důležté šatník rozstřídit do "sekcí" - aneb trička dávejte k tričkám, šaty k šatů, džíny k džínům... Až pak budete ráné hledat například tričko, automaticky půjdete k tričkám a budetemít přehled, kolik tričkek máte, jaká trička máte a případně pak uvidíte, jestli potřebujete nějaké nové.

3. COLOURS

Once you have your sections I recommend your pieces separate colour-wise. I think this is the easier way to organize clothes, the same with shoes and bags. When you will be looking for a white shirt, you go to your white section and choose. This way you will have a perfect overview over what you have and what you essentially need!

Jakmile věci roztřídíte do sekcí, každou sekci seřaďte podle barev. Podle mě tohle je nejjednodušší způsob, jak věci jednodušše najít a také jak mít o věcech přehled.


4. ACCESSORIES

Don't forget to make space for your accessories - not talking only about bags and shoes, but also belts, hats and jewelry! I for example have these little see-through boxes in my wardrobe. I can see where everything is, which gives me the perfect overview of where my accessories are! I bought mine at Ikea - they were super cheap and I looooove them!

Při zařízování nezapomeňte na doplňky a šperky. Já mám například ve skříni poličku s průhlednými oddělenými boxy, kde mám hodinky, náhrdelníky, prstýnky a jiné drobné šperky. Kupovala jsem je v Ikee a nedám na ně dopustit! 

5. BAGS & SHOES

I like to have everything next to each other. I think it's easier when putting an outfit together - so I also keep my bags and shoes in my closet. I simply put on a wall four long shelves, where I keep my bags. For shoes I got a special storage system, however if you're on a budget, you can do the same with your shoes. I also try to keep my bags and shoes organized, kind of. I try to also section them - for example I put clutches to clutches, heels to heels, sneakers to sneakers and so on. I think this also gives a little overview of what you have in your closet and makes it easier when looking for what you want. 

Já osobně mám ráda, když mám ve svém šatníku všechno u sebe - nejen oblečení a šperky, ale i boty a kabelky. Pro ty jsem na volnou zeď přidělala čtyři dlouhé police, kam se mi všechny vejdou. Podle mě tohle je opravdu jednoduché a levné řešení. Na boty mám "speciální systém", ale pokud máte omezený budget, doporučuji udělat to samé jako s kabelkami. I u bot a kabelek se snažím mít organizovaný systém, takže je mám také barvně a "sekčně" seřazené.


6. MIRROR, MIRROR

Mirror, mirror on the wall... Do I even have to say that it's super-important to have a full-body-size mirror in your closet? When putting your outfit together, you should be able to see yourself and decide, whether all pieces fit together or not - which you can easily see in a mirror. I think you should find a place in your apartment (if you don't have enough space in your closet), where you can put your mirror.

Zrcadlo, zrcadlo řekni mi...Asi nemusím ani říkat, že je důležité mít zrcadlo, kde se uvidíte celá. Pokud nemáte v šatníku dost místa, můžete ho umístit i někde jinde v bytě/domě, ale alespoň jedno větší zrcadlo byste měla mít.

7. CLEARANCE

Don't forget to be reasonable and get rid of the items you don't wear anymore. What's the point of having a full closet of items you don't need? Better re-sell those and items and get new ones, which you will wear! I recommend to do a clearance at least twice a year, before spring and winter season!

K čemu je mít v šatníku mít spoustu věcí, které nenosíte a jen Vám tam tak leží? Úplně k ničemu, jen Vám zabírají místo. Proto doporučuji minimálně 2x do roka, před jarní a podzimní sezonou, šatník probrat a prodat věci, které nenosíte a pořídit si nové, které unosíte.


8. MAKE IT "YOURS"

Who said that a closet has to look completely mainstream and be super boring? Make it yours! I for example like to use decorations like flowers, boxes or shopping bags. I simply like when my closet feels like me. And I think that if you want to feel comfortable in yours, you should also add a little something so that the closet feels like "your" place!

Pro mě osobně je důležité, aby šatník měl i "kousek mě" a byl nějakým způsobem osobní. Kromě dekorací jako jsou květiny, tašky a krabice od kabelek a bot, mám v šatníku také pár rámečků s fotkami! Nebojte se šatník trochu vyzdobit a udělat svým a víc osobnější!

SHARE:

14 comments

  1. Nádhera! Nesnáším mít moc věcí, tak stále třídím- jako ty. Můj vinted dostává zabrat... :D
    Mr. Kev

    ReplyDelete
  2. Your closet is just the perfection!!

    http://violettedaily.com

    ReplyDelete
  3. Skvělý článek Baru :) myslím, že hodně lidem pomůže při zařizování nového šatníku!

    Style Solution fashion blog

    ReplyDelete
  4. Nice post dear ;)
    www.evdaily.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Ahoj, mohu se zeptat jakým objektivem fotíš a jaký máš foťák? protože se mi líbí zaostření a tvé fotky venku jsou také neskutečně kvalitní

    ReplyDelete
  6. pekný článok :) prebudila si ním v mojom vnútri energiu potrebnú na upratanie môjho šatníka :D

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  7. I loved this post! I think is super important to have your clothes organize because sometimes I forget what I have xxx
    http://fallingforablog.blogspot.com.es/2016/07/my-favourite-fashion-bloggers.html

    ReplyDelete
  8. Líbilo by se ti foto celkového rozvržení, to pomůže víc než detaily věcí...

    ReplyDelete
  9. Thats the way i like it ;) Greetings from Germany!

    Http://www.redchillilounge.com

    ReplyDelete
  10. Thanks for the inspiration! <33

    Love, Tschok
    www.thedetsornfactory.com

    ReplyDelete
  11. Nechapem. Krasne oblecenie na nekvalitnych drotenych ramienkach z cistiarne, ktore tam davaju zdarma! Aj ked toto nezverejnis aspon sa zamysli, ked sa uz prezentujes luxusne.

    ReplyDelete
  12. First of all, you've got to have a closet that looks like this so that it motivates you to make sure that your clothes in storage looks good! Otherwise, you might as well leave everything hanging on a hook behind your door.

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig