Tuesday, March 28, 2017

HOW DO I AFFORD TO TRAVEL?


One question, that I notice not only on my Instagram account, but also on my blog and facebook a lot, is "How can you afford to travel so much?". Well, first of all I am a blogger and that means that I travel not only with brands a lot, but I also sometimes collaborate with airlines or hotels, which makes traveling a lot easier. However I know that not everyone gets those opportunities and even me, myself, do a couple of tricks in order to save up for a trip or save during the trip! So today I decided to share with you some of my tips and tricks on how to afford traveling if you're not on that great budget - and I think you might be surprised that it's actually easier than you thought.

Otázka, kterou mi kladete na Instagramu, Instagramu i ve zprávách opravdu často, je: "Jak si můžeš dovolit tolik cestovat?" Jako blogger mám určitě pár výhod, které mi cestování usnadňují. Cestuji často se značkami na tkz. "press tripech" a také občas spolupracuji s hotely, aerolinkami nebo třeba půjčovnami aut. To mi cestování značně usnadňuje. Přestože mám určité výhody, i tak mám pár triků, jak uštřit během cestování a jak si dovolit cestovat často a přitom nezbankrotovat - a moje tipy najdete právě v tomhle článku!

1. PLAN & BOOK IN ADVANCE
No matter if you work or study, you know when you can or want to go on a trip. I think this a key factor, if you are looking for great deals, because the sooner you book, the cheaper the hotel and the flights will be. I usually book a flight a couple months ahead. From my experience the prices go insane if you're booking only a couple of days ahead. I fly to Barcelona a lot, so for example if I book the flight two months ahead, I pay around 100 euros. If I book it only two weeks ahead, the flight is around 150-200, which is about double the price. The same goes for hotels - the sooner you book, the less you pay! Also if the hotel prices seem to be higher than you would like them to be, definitely check for apartment prices. You can find great deals for a much better price!

Nezáleží na tom, jestli jste student nebo pracujete - i tak určitě víte, kdy máte volno, nebo kdy si chcete vzít dovolenou. Plánování dopředu má totiž výhodu v tom, že Vám může uštřit poměrně velkou sumu peněz. Letenky bookujte již několik měsíců dopředu. Čím později letenky bookujete, tím dražší jsou. Létám teď poměrně dost a Barcelony a sama vím, že když si letenku zabookuji 2 měsíce dopředu, vyjdou mně zhruba na 5 000 Kč. Když je bookuji jen pár týdnů dopředu, platím kolem 6 500, což je o třetinu víc než při časném bookování. Peníze, které ušteříte častným bookováním pak můžete investovat do hotelu nebo si můžete dovolit pak více aktivit. Častné bookování nedoporučuji jen u letenek, ale také u hotelů, kde platí to samé - čím dříve bookujete, tím menší bude cena.

2. AVOID EVENTS & PEAK SEASON
If there is something, which can rise the prices from okay to super-crazy, it's the events or the peak season. Are you planning on going to New York in September? Well, prepare to pay 2-3x more a night because there is Fashion Week. Are you planing on visiting Seychelles in August? Prepare to pay 2x more because it's the peak season. If you are on a budget while traveling, I highly recommend to inform yourself, when it's the peak season and when you are recommended to go. Arriving just a week earlier or later can make a big difference in the price! If you are a little flexible with your dates, I would definitely look up when it's the best time to go to a certain place!

Co doláže ceny zdražit 2-3x jsou různé akce nebo eventy, které se v daném městě konají. Plánujete výlet do New Yorku v září? Připravte se zaplatit až 2-3x více než v jiném datu kvůli New Yorksému Fashion Weeku. Chystáte se do států na konci listopadu? Připavte se na vyšší ceny díky Dni Díkuvzdání. Pokud chcete ušetřit, určitě se podívejte na to, jestli se v daném datu v naší destinaci pořádá nějaká akce nebo ne. Také se podívejte, kdy je sezóna a kdy ne. Ceny se pak výrazně liší, takže pokud můžete, jeďdte v mimo-sezoně!

3. USE SALE SITES
There are many websites, which allow you to book hotels or even deals with a big discount. One of those sites is Secret Escapes, which pretty sure all of you know very well. Even on booking portals like Booking you have some "secret" deals, so I would recommend you to sign up for their newsletter. Their deals are usually highly requested and usually booked out very quickly, so if you're looking for a great deal, be sure to be first one to get it! 

Na internetu najdete spoustu slevových portálů, které nabízí ubytování nebo dokonce i letenky s výraznou slevou. Jedna z takových stránek je například Secret Escpes. I samotný Booking má tkz. "secret deals". Takové nabídky jsou samozřejmě velice žádáné a velmi rychle vyprodané. Proto doporučuji se zaregistrovat do "newsletteru", který Vás o nabídkách bude informovat jako první.

4. SET A BUDGET & PLAN WITHIN IT
There is nothing more helpful than setting up a budget and planing within it. It's important to know what it's okay to buy and what's not. If you set a maximal amount, which you would like to spend on traveling, it can help you with planing and not over-crossing what you want to spend. Also when in a city, there are plenty of things to do for free - like discovering parks, visiting churchs, going a walk and many many more!

Pokud máte omezený budget, není nic jednoduššího než si sednout a promyslet, kolik na dolovené chcete utratit a plánovat v daném budgetu. To Vám pomůže popřemýšlet o dovolené dopředu a také o tom, kde byste peníze chtěli utratit a také naopak kde je můžete ušetřit.

5. SAVE WHILE THE TRIP
You don't have to save just on bookings, you can also save money while being on the trip! I think that we all spend way too much money on food while traveling. Going to restaurants is great, but when being on a budget it can be difficult to enjoy a fancy restaurant and not over-cross your budget. If you're on a budget, try at least half of your trip eat outside of the restaurant. Purchasing food or even prepared meals in a supermarket is a great way on how to save during your trip! 

Šetřit se nedá jen na bookování, ale také na samotné dovolené. Myslím, že nejvíce utrácíme na jídle. Proto, pokud jste omezeni budgetem, můžete omezit snídaně/obědy/večeřě v restauacích a najíst se raději "soukromně" - například nakoupením v supermarketu!

6. COLLECT THOSE MILES
When flying, definitely sign up for the program. I am signed up in several airlines programs and even though most of them sucks, there are some, which are worth it. Of course it depends on how much you are traveling, but usually you get some rewards after flying just a few times!

Pokud plánujete letět, určitě se zaregistujte do programu od letecké společnosti. Já osobně jsem zapsaná v několika programech a přestože letenku zdarma dostanete až po několika desítkách letů, přijde mi jako skvělý způsob dostat minimálně jiné výhody - třeba si v letadle za body zakoupit jídlo nebo extra kufr.

7. DON'T FORGET TO ENJOY YOUR TRIP!
Even though you might be on a short budget, don't forget to enjoy your trip and cross some of the things from your bucketlist. If you are going on a trip, I think it's super worth it and you should do what you want to do - even though you might be on a short budget, still try to get the best out of it!

A přestože máte určitý budget, i tak nezapomeňte si výlet užít. Nikdy nevíte, jestli se na dané místo ještě podíváte, takže si dovolenou užijte na maximum!

SHARE:

6 comments

  1. Such a well written post. I love that you travel so much!

    Arum Lilea

    ReplyDelete
  2. Good tips! It's wonderful to travel!

    ReplyDelete
  3. Great post! Thanks dear :)

    www.evdaily.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Super tipy, moc diky! Cestovani miluju, ale bohuzel to stoji moc penez. Taky vzdycky nejvic utracime na jidle, ale to podle me k dovolene proste patri, hlavne kdyz jsou to takovy ty velky mesta, kde maji lokaly, ktery jinde nejsou... ;)
    Sandra / http://shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    ReplyDelete
  5. Thanks for all the amazing tipps <33

    Love, Tschok
    www.thedetsornfactory.com

    ReplyDelete
  6. Great tips!!



    www.kristenskouture.com | Luxury. Fashion. Lifestyle.




    .


    .

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig