Saturday, April 28, 2018

LET'S TALK BAGS

DSC_0015-2

Good morning from my home! Those of you, who happen to follow me for a longer time know, that handbags are my thing. I've always had a big, big passion for them and I started to collect them at the age of 16 when I purchased my very first Balenciaga bag. I know that investing in a bag might seem like a splurge, yet today I would like to talk about handbags and my personal opinion on the quality, the investment itself and many other things. Since I have over 30 bags in my collection at the moment, I though I was qualified enough to talk about this topic - so I hope you'll enjoy this post!

Krásné sobotní ráno! Ti z Vás, co mě sledují již delší dobu ví, že mám slabost pro designérské kabelky. Ve své sbírce jich mám již přes 30. Myslím si, že jsem dost kvalifikovaná na to, abych sepsala článek právě o kabelkách - jak jsem si naštetřila na první kabelku, jako kabelku bych si koupila jako první, čemu bych se vyvarovala, a spoustu dalších věcí s tipami a radami. Doufám, že tenhle článke potěší všechny holky, které po designérské kabelce touží a třeba jim právě při první koupi pomůže.

DSC_0032-2


HOW TO SAVE UP FOR A START OF MY COLLECTION?


When I was saving up for my dream bag, I gave up all the little things I actually didn't need to buy. Are you a Starbucks fan? Well, save those five bucks and put on the side for your dream purchase. You'd be actually suprised how much you can save up by not buying the things you actually don't need. What I did, I also made a list with all of my expenses, which helped to realize what I actually really need to spend my money on and what I can pass on. Also, keep in mind all the bills you have to pay and really spend all of you "play money", which you are sure that you actually don't need.

Když já jsem začínala šeřit  na svojí první kabelku, vzdala jsem se prakticky všech nepotřebných výdajů. Chodíte rádi do Starbucksu? Tak si udělejte kafe doma a tu ušetřenou stovku si dejte do prasátka s nápisem "dream bag". Mně osobně pomohlo si udělat seznam s věcmi, které jsem si za měsíc koupila. To mi pomohlo vyhodnotit, co vlastně potřebuji, a bez čeho můžu přežít. Sami byste se divili, kolik jsem toho na své listu měla. Samozřejmě ale nejprve berte v potaz všechny Vaše účty a povinnosti a opravdu šetřete jen to, co můžete.


WHAT PIECE WOULD YOU RECOMMEND TO START WITH?


If you love designer handbags, buying your first one is kind of a holy moment for you. I've been there myself and I know how proud it can make you. As a first bag I would recommend something neutral, which can be worn during the day, but also in the night. This rule applies also to the colour choice - I would pick a bag in a neutral colour like black, grey or nude. I personally went for a black one because I think that's the only colour which goes literally with everything. I would also invest into  a classical piece, perhaps like a Flap Bag by Chanel, Lady Dior by Dior or Peekaboo by Fendi, which will still look great and be wanted in a couple season. That way you won't get tired of the bag and the re-sale value won't drop down. My last advice is buy the bag you want to. Even though you might save a little longer in order to get the ONE, trust me that if you'll buy another piece, perhaps a little cheaper, you will still want to have the one which you were dreaming about for a long time.

Koupě první designérské kabelky je svatým momentem pro všechny, které milují módu a obzvlášť luxusní kabelky. Jako první designérskou kabelku bych zvolila něco neutrálního - to znamená kabelku, která se dá nosit jak přes den, tak i v noci. Kabelku, která má i neutrální barvu a hodí se ke všemu, jako je například černá, béžová nebo šedá. Já osobně bych zvolila černou, která se hodí naprosto ke všemu. Dále bych zvolila nějaký klasický kousek, který jen tak nezestárne, jako je například Flap Bag od Chanelu, Lady Dior od Diora nebo Peekaboo od Fendiho. Poslední, podle mě nejdůležitější rada je, aby jste si koupili to, co opravdu chcete. Ikdyž na danou věc budete třeba šetřit déle než na jinou, opravdu se vyplatí si počkat na Váš vysněný kousek. Přecejenom když si koupíte njěkaou "náhradu", po původní vysněné kabelkce toužit nepřestanete...

DSC_0023-2

WHERE DO YOU STORE YOUR BAGS?


As you can see, I have bought a big shelf at Ikea with 16 spaces, where I keep my bags. I am storing my big bags, which don't fit inside of the wardrobe, at the top and all of the other ones can be found inside. As someone, who loves bags, I wanted something to display them and I think that this is the perfect way to do so. Sometimes, I leave them in their dustbags, in order not to get dust on them.

Jak vidíte na fotkách, na kabelky jsem si pořídila v Ikee tuhle velkou, otevřenou skříň s 16 místy pro moje kabelky. Větší kabelky mám položené na skříni a menší uchovávám pak přímo v poličkách. Většinou kabelky nechávám v jejich originálním dust-bagu, aby se na ně neprášilo.

WHAT ARE YOUR MOST FAVOURITE BAGS?


- Chanel Vanity Case: One of my all-time favourite bags is without any doubt my Vanity Case by Chanel. I simply think this is such a special piece, which not so many people have, that it definitely has to be one of my most favourite bags ever!
- Valentino Spike bag: One of the price-friendlier bags, which I love, is definitely my Valentino Spike bag. I have actually two of those, one in red in the mini version and one large in the nude colour, and I love wearing both. I think that the studs add a little something into the bag and into the whole outfit!
- Chanel Flap bag with a Top Handle: The last piece I would like to mention is my newest Chanel purchase - the grey Flap Bag with a Top Handle. Just like the Vanity Case, I think this is just a special piece. Chanel doesn't do pieces in grey very often, so when I saw this bag for the very first time, I knew it had to be mine. Also, I wore ever since then!

- Chanel Vanity Case: Jedna z mých nejoblíbenějších kabelek, které vlastním, je bez pochyb Vanity Case od Chanelu. Myslím, že se jedná o opravdu unikátní kousek, který jen tak někdo nemá. Každý outfit posune úplně na jiný level a vždycky na kabelku dostávám spoustu dotazů a komplmentů.
- Valentino Spike bag: Pokud bych měla vybrat kabelku, kterou mám opravdu ráda z cenově přijatelnější kategorie, byla by to určitě Spike bag od Valentina - které mám hned dvě. Jednu  v malé verzi v červeném provedení a jednu velkou, neutrální. Kromě tvaru se mi na kabelkách líbí cvočky, které jsou něčím novým a nečekaným!
- Chanel Flap bag with a Top Handle: Jako poslední musím zmínit můj poslední nákup v Chanelu - a to Flap Bag s uchem. Vím, že Chanel šedé kabelky moc nedělá, a proto když jsem v lednu objevila tehle kousek, musela jsem ho mít. Kabelka vypadá v této barvě opravdu luxusně a já jí od té doby měla na sobě dobrých 90% dní!



DSC_0029-2

WHAT ARE YOUR MOST WORN BAGS?


- Chanel Deauville Tote: My best friend when it comes to traveling. I can't imagine my life and traveling without this beauty. Not only the bag looks really beautiful, but it fits a whole loads of items. I am always taking this bag on the go, on the plane, sometimes for outfit changes or short trips. Can't get enough of this one!
- Diorama by Dior: One of the most durable bags I have in my collection. I picked the Diorama in a patent baby pink leather, which is something unusual and unexpected for my taste, yet I can't imagine not having this piece in my wardrobe. The bag looks absolutely gorgeous, it holds its shape and it's basically impossible to scratch!
- Chanel Boy bag: Looking at my bags in a long-time run, one of my most worn bags ever has to be my Chanel Boy bag in black leather and in the size medium. You probably can't even count the times I wore the bag. This was my very first purchased Chanel bag. I got it almost 5 years ago in Berlin and even though the bag is a little worn out on the corners, I still love it to my death. The fact that I have two of those bags and I would be willing to buy a third one speaks for itself.

Chanel Deauville Tote: Mojí nejlepší kamarádkou na cesty se stala Deauville Tote od Chanelu. Od té doby, co jsem si jí v září pořídila, jsem ji brala všude, kam jsem mohla. Vybrala jsem si jí v té njevětší, tedy XL velikosti a právě díky tomu, že se do ní vejde spousta věcí, ji vždycky nosím s sebou na cesty - na krátké, víkendové výlety, krátké i dlouhé lety a i někdy jako druhou kabelku s notebookem, foťákem nebo například outfitem na převlečení.
- Diorama by Dior: Jedna z kabelek, na kterou nedám dopustit, je moje světle růžová Diorama od Diora. Vybrala jsem si v lesklé, tvrdé varientě, což je na můj styl něco nezvyklého. Kabelku jsem si zamilovala nejen pro to, jak vypadá, ale hlavně proto, že se jen tak nepoškrábe, drží tvar a hlavně je podle mě unikátním kouskem.
- Chanel Boy bag: Když bych měla vybrat kabelku, kterou jsem si na sebe vzala nejvíce ze všech, byla by to pravděopobně Boy bag od Chanelu. Tu jsem si pořídila již před 5 lety v Berlíně a zároveň to byla moje první kabelka, kterou jsem si koupila v Chanelu. Od té doby jsem si na sobě měla opravdu nespočet-krát a myslím si, že i po těch několika letech, vypadá pořád skvěle. Fakt, že ve svém šatníku mám Boye hned dva a pokukuji po třetím, mluví sám za sebe.




IS THERE A BAG YOU REGRET BUYING?


I don't have regrets when it comes to buying bags. Ny purchases are usually well-though out for a good time before actually making the purchase, in order to spend a good amount on the wrong bag. I would say I am only regretting getting pieces, which are just sitting on my shelf, which I don't get the wear out at all and which are also not able to be sold for a decent amount.

Svoje nákupy si vždycky rozmýšlím a ještě před tím, než si kousek koupím, přemýšlím nad tím, zda-li ho mám s čím nosit a kombinovat. Možná i proto nemám několik kousků, které bych označila "špatnou" koupí. Osobně lituji jen nákupů kabelek, které prakticky nenosím a sedí mi na doma na polici. Zároveň se ale nedají prodat za přiměřenou cenu, a tak si je raději nechávám než je prodat za zlomek původní ceny. Proto se teď snažím invesovat do nadčasových kousků luxusních značek, které se vždycky dají prodat za slušnou cenu.

DSC_0044 (01-2

WHICH ONES ARE CURRENTLY ON YOUR WISHLIST?


When it comes to bags, usually I have always a big crush on a bag, which I usually end up buying in the end because I simply can't get it out of my head. At the moment I am actually in the process of deciding between several bags. As a bag collector, I would love to add an Hermes piece into my collection. I really love the Birkin in size 25, Kelly in 28 or the Constance in size medium. Those pieces are however still a little unreachable, even tho I would love to get one of those mentioned. I also have a big crush on the Mini Palm Springs Backpack by Louis Vuitton, a mini Lady Dior by Dior or  a nude Chanel bag with a top handle. So, there are a few... Which one do you think I should go for?

Vždycky mám nějaký kousek, který mi nedá spát - a většinou si ho pak nakonec i koupím. Teď ale nemám úplně jasno do jaké kabelky bych chtěla investovat. Jako vášnivá sběratelka bych ve své sbírce ráda měla i kousek od Hermes, ale tyto kabelky jsou bohužel mimo cenovou relaci. Líbí se mi klasická Birkin ve velikosti 25, Kelly ve 28 nebo střední Constance. Také mě zaujal mini Palm Springs batůžek od Louise Vuittona, malá Lady Dior od Diora a také klasická Flap bag s uchem na držení od Chanelu. Tak do jaké bych měla investovat?



SHARE:

7 comments

  1. So jealous of your bag collection! Luxury brands are off limits for me because I don't have the money to splurge on them. Maybe one day, though! ❤️

    Charmaine Ng | Architecture & Lifestyle Blog
    http://charmainenyw.com

    ReplyDelete
  2. This is my dream bag collection! You have exquisite taste. My mom often asks me why I would spend so much money on a bag, but honestly I don't think one who doesn't have the sort of "bag passion" would understand. Here, you explaining it beautifully though. I love your blue Fendi bag, and the red Valentino one. Both are on my wish list along with the Lady Dior! Seems like we have similar taste :) Have a lovely weekend dear!

    www.beingisabella.com

    ReplyDelete
  3. Amazing bag collection! Love your Chanel flap bag with a top handle! The grey shade is so beautiful. :)

    www.yzwears.com

    ReplyDelete
  4. Obsessed <3
    www.evdaily.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Beautiful bags!

    https://brightdecember.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. OMG, tak to je neskutecny! Kdybych si mela vybrat jednu designer kabelku, tak by to byla chloe faye. :)
    Sandra

    ReplyDelete
  7. I am more into classics. I do like neutral color bags that can go with my work staples and weekend clothes.
    Kisses,
    DestinyGirl from http://onlywardrobe.com/

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig