Sunday, January 13, 2019

MY TRAVELING TIPS

49466845_2053549028278221_3798530228119274539_n

In the past year I took over 61 flights. Many of you are constantly asking me how can I afford to travel so much. Traveling is not only my big passion, but also a part of my job. Sometimes I get trips paid by the brand, however usually I am planning the visit myself. I am definitely not a "travel pro", yet I think that I learned some valuable lessons in the past years, which I would like to share with you in this post!

V minulém roce jsem absolvovala 61 letů. Cestování je u mě na denním pořádku a hodně z Vás se mě ptá, jak si můžu dovolit být pořád "on the go". Nepovažuji se za žádného cestovatelského experta, ale za těch pár let plných cestování jsem se naučila pár tipů a fíglů, jak zabookovat nejlevnější letenku, co si obléct a jak přežít několika-hodinový let. A tohle bych Vám tady dneska chtěla prozradit.

42341776_729625710755264_3522913134360269474_n

BOOKING THE TRIP


In general, I've learned that the best time to book tickets are 2 months before the journey. In this period are tickets the cheapest and yet for some reason in this period they are cheaper than if planned a long time ahead (which doesn't really make much sense, right?). The key point for you is decide what category are you going to fly in:

- Economy is great for short flights and for anyone who's on a budget when traveling overseas. For me it usually takes a day to recover from a oversea trip in the economy class, which is a little bit loss of time for me personally, since I have to work everyday.

- Premium Economy varies from airline to airline. In some cases you get only a little bit of extras, like alcoholic drinks for free or a little bit of extra space, yet in other cases you can for example two seats instead of a classical row of three, which then makes sense to spend a little more. This is a golden way for everyone looking for comfort at a reasonable price.

- Business Class brings you of course comfort. Even after 11 hour flight you'll feel relaxed and are ready to go. This of course comes with a price tag. Sometimes the prices are CRAZY - yet if you look really closely, you can find oversea tickets starting at 1 900 USD, which is a pretty good deal.

One way to get int the business class is enroll into an airline's program. Through the loyalty program you collect miles, which can be exchanged to upgrades, free tickets and other advantages. What I recommend is to stay loyal to one alliance, otherwise you have no chance to reach any high level - well, as a regular person.

Another thing to consider is insurance. I, for example, have a travel insurance in which in case of illness, I get a refund of my flight. This also counts in for hotels, lost luggage and other "not so fun" experiences while traveling. If you travel often, I definitely recommend you to sign up as well.

Obecně platí, že letenky se nejvíce vyplatí bookovat 2 měsíce předem. Pokud si myslíte, že si zabookujete letenku půl roku dopředu a ušetříte - jste pravděpodobně na omylu. Letenky se z nějakého záhadného důvodu vyplatí bookovat právě v tomto období, a to jak pro Economy, tak pro Business. Jako první byste si měli ujasnit v jaké třídě chcete cestovat:

- Economy je skvělou volbou na krátké lety a pro každého, kdo má omezený budget. Po několika hodinovém letu přes oceán budete unavení a rozlámaní - pokud Vám nevadí 1-2 dny se z letu "zotavovat", rozhodně jděte po ceně.

- Premium Economy je zlatou střední cestou, kdo hledá komfort za rozumnou cenu. V této třídě si ale dejte pozor na aerolinku a na služby poskytované v této třídě. U některých aerolinek dostanete jen malý upgrade jako jsou například alkoholické nápoje zdarma nebo trochu více místa na nohy. U jiných pak najdete 2 sedačky místo klasických 3, což je samotřejmě o něčem jiném...

Business Class se vyplatí všem, kdo letí za prací a nebo těm, kteří hledají comfort a pohodlí. Samotřejmě to má svojí cenu. Pokud ale hledáte včas, dokáží se najít skvělé ceny - například 45 000,- za 16 hodinový let je opravdu skvělá nabídka.

Zároveň se také nezapomeňte zaregistrovat do členských programů, ve kterých sbíráte míle. Ty se pak dají vyměnit za upgrade, samostatnou letenku a nebo například vstup do letištního salonku. Pokud chcete dosáhnout vyšší úrovně, doporučuji zůstat věrní jedné alianci. Jako normální bytost nemáte šanci získat vyšší status, když nezůstanete u jedné společnosti, popř. aliance. Já jsem například stříbrným členem ve SkyTeamu, díky čemuž mám automaticky jedno odbavené zavazadlo zdarma, přednostní odbavení, přednostní nástup do letadla a mnoho dalších výhod.

Zároveň, pokud cestujete častěhji, doporučuji uzavřít cestovní pojištění. Já jsem pojištěná na neshopnost odletu kvůli nemoci, náhradu zpožděných zavazadel, extra náhradu při ztrátě zavazadel a spoustu dalších událostí.

47585146_636419940120083_7847868272160808182_n

PACKING


Ever since I gave up my apartment in July, I have a feeling I am basically living in my suitcase - and I also have some tips regarding packing:

1. Keep all of your expensive and most important things in your cabin carry-on. I wouldn't leave my designer goods in the checked-in luggage. Unfortunately my suitcase got already stolen once, with no refund.
2. Prepare outfits ahead. This will help you not to over-pack and also you won't have to go through the drama "what should I wear today"...
3. Bring an emergency box with medicine. If you have the chance, bring some pills with you - I am always bringing pain killers, headache killers and another drugs, so that I avoid going to the doctor.
4. Bring some "emergency" clothes on board in case your suitcase gets lost - besides all of my expensive stuff, I am also always putting some extra underwear and clothes in my carry-on as well!

Od té doby, co mi byl odcizen kufr (přičemž jsem nebyla odškodněna), si dávám pozor, kam si dávám drahé věci. 

1. Všechny drahé a důležité věci si zabalte do příručního zavazadla. Já bych například elektorniku, prášky, drahé kabelky a luxusní věci do odbaveného zavazadla nedala.

2. Připravte si outfity dopředu. Tímto způsobem se vyhnete zbytečnému balení věcí, které vlastně ani neunosíte. Zároveň také ráno nebudete 10 minut přeýšlet, co si na sebe vlastně chcete vzít...
3. Zabalte si s sebou malu lékarničku, která Vám v nouzi bude nejlepším přítelem. Já si vždycky s sebou balím prášky na bolest, kapky do očí, kapky do nosu a někdy i antibiotika a jiné léky.
4. Na palubu si vezměte i nějaké oblečení pro případ, že se Vám kufr ztratí. Já si do kufru beru například spodní prádlo nebo plavky.

22710929_2019446958291764_2114972244512866304_n

AT THE AIRPORT 


When booking a trip, I always try to take an advantage of the Duty Free stores where you can save up to 18% of the retail price. The best option is book a trip though Paris Charles de Gaulle (bought Dior's Diorama with 15% discount) or London Heathrow (bought Chanel sneakers at 17% off). IN order to get this discount, you have to be flying out of Europe. The best thing is that you don't have to worry about the customs once you come back since you're buying within Europe.

Another tip I'd give is to take an advantage of the airport lounges. The entry can be redeem through the loyalty program's points or some credit card companies offer also some free entries worldwide if you sign up - like Mastercard for example. In my experience the food at the airports is usually pricey and instead of spending 20 on a water and a salad, you can spend 20 on a full-service lounge with a little bit more privacy.

Z cestování se snažím získat maximum ve všech směrech - tedy i z Duty Free nákupů na samotném letišti, při kterých můžete ušetřit až 18% z původní ceny. Nejluxusnější obchody najdete na pařížském Charles De Gaulle (kde já si kupovala Dioramu od Diora s 15% slevou) a nebo na londýnském Heathrow (kde jsem si dnes koupila Chanel tenisky o 17% levněji). Jediná podmínka je, že musíte letět mimo Evropu. Výhodou navíc je fakt, že se nemusíte bát proclení při návratu domů - nakupujete totiž stále v EU.

Mým dalším tipem je využít letištních salonků. Do nich se zadarmo dostanete v rámci business class, statusu v členském programu, výměnou mílí za vstup nebo zaplacení vstupu. Některé banky nebo kreditní společnosti mají několik vstupů ve vyhrazených saloncích zdarma - například v Raiffeisenbank nebo u MasterCard. A pokud si vstup budete platit, myslím, že je lepší zaplatit 20 EURO za vstup v pohodlí, s neomezenou komzumací pití a jídla než 20 EUR za salát a vodu v letištní restauraci.

22710303_1498683426916493_8456877278264033280_n

THE FLIGHT


The key of a comfortable flight is definitely a comfortable outfit. I always go for a looser sweater or turtle neck and either leggings or a pair of skinny jeans. I highly recommend to bring a scarf, as sometimes you might cold on the plane, and an extra pair of socks. During the flight don't forget to hydrate yourself with a lot of water since you might get bad breakups of pimples.

Klíčem k pohodlnému letu je pohodlný outfit. Zapomeňte na cokoliv uplého, nepohodlného nebo kousajícího. Já vždycky volím legíny nebo skinny džíny v kombinaci s volným svetrem. Vždycky si s sebou také beru šálu, jelikož občas bývá v letadle zima, a také náhradní ponožky, abych si mohla sundat boty. Během letu většinou pracuji, snažím se spát a nebo se koukám na film. Nezapomeňte se ale během letu hydratovat vodou - nejen, že tak zabráníte pupínkům, ale také otokům!



SHARE:

4 comments

  1. You're definitely the travel pro, and you really know how to travel in style, too! I love all of your outfits. You must be the chicest girl at the airport! ❤️❤️

    Charmaine Ng | Architecture & Lifestyle Blog
    http://charmainenyw.com

    ReplyDelete
  2. Love this post! :)

    www.evdaily.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Tohle jsou skvělý tipy o spousta z nich jsem nevěděla.

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig