Tuesday, April 7, 2020

BODY TALK

90967056_3613442492063200_8517343835643536867_n (1)

Good afternoon everyone! I hope you are all healthy and staying safely at home. Many people ask me what do I do for my body and what my usual meals look like. I decided to give this topic a full blogpost here for you to read! So if you would like to know, please continue reading!

Krásný večer všem! Doufám, že se všichni máte dobře a že jste hlavně zdraví. Dneska mám pro Vás takový "body talk" - aneb z čeho se skládá můj aktuální jídelníček a jak se určituji postavu. Takže pokud Vás toto zajímá, určitě pokračujte ve čtení!

92414062_2181050175374054_942199145128087107_n

DAILY MEALS


When it comes to food, I try to eat several smaller potions during the day. Generally I'd say I am eating very healthy - I am on a gluten-free diet and I am a pescatarian. This means the only meat I eat is fish and seafood. I always felt heavy after eating "normal" meat and I also believe that fish is way healthier than other types of meat.

Během dne se snažím jíst několikrát v menších porcích. Obecně je můj jídelníček bez lepku a z masa jím jen ryby a mořské plody - vždycky jsem se po mase cítila těžce, takže jsem ho před pár lety odbourala úplně.

BREAKFAST


Who knows me well knows that I am a big breakfast lover. I love having breakfast, especially when it's in-room with a great view! In the morning I like to eat eggs - I prefer to make an omelett with some tomatoes, cheese, mushrooms and greens. On the side I usually have cottage cheese. Usually I don't go for gluten-free bread - however I do, it's usually in a form of avocado toast with a poached egg on the top - that's something I am usually making at home. When I don't feel like having eggs the "traditional" way, I simply make some rice and then roast it on a pan together with 2 eggs and some seasoning. When I am hangover, I can recommend eating some chicken broth in the morning (I eat this with gluten-free dumplings) or ordering some pho with shrimps! When it comes to drinks, in the morning I need to have a coffee otherwise I cannot function. Sometimes I get a freshly squeezed orange juice or a green juice.

Kromě zná ví, že miluji velké snídaně - a to hlavně na hotelovém balkoně s nějakým hezkým výhledem. Většinou si k snídani dávám vajíčka - v poslední době jsem z míchaných přešla na omeletu s rajčaty, sýrem, houbami a pažitkou. Chleba si dávám jen vyjímečně - pokud už si už nějaký dám, tak většinou ve formě avokádového toastu se zastřeným vajíčkem. Pokud si chci od klasických vajíček pauzu, udělám si rýži, kterou osmažím s vajíčkem na pánvi. Po těžké noci doporučuji si dát kuřecí vývar (který já jím s bezlepkovými noky) a nebo si obejdnat krevetové pho! Co se pití týče - ráno bych bez kávy nemohla fungovat. Občas si k snádani dám pomerančový fresh nebo zelený džus.

LUNCH


I am not really a "lunch person". I am usually having my breakfast around 10, so I am not necessarily eating a "traditional full lunch". Sometimes I make myself a fresh salad with avocado, cheese and some nuts however most of the time I am having only some fruits or fresh veggies. Other option is a tomato-mozzarella platter, topped with basil.

Oproti snídani, kterou mívám kolem 10, je můj oběd skromnější. Klasický oběd si dávám jen vyjímečně - většinou si dám jen ovoce nebo čerstvou zeleninu (třeba s humusem). Když už si oběd dávám, tak je to většinou ve formě nějakého salátu nebo mozzarelly s rajčaty a bazalkou.

DINNER


In comparison to lunch, I like to have a warm, nice dinner. I am a big fan of soups: as I already told you in the breakfast part, I really do enjoy eating chicken broth or pho with shrimps. I also love pumpkin soup and sometimes I have a tomato soup. This is usually the case in winter. For dinner with my boyfriend I love making salmon tartare with avocado with some gluten-free bread or one of my favourite dishes - moules frites. When having friends over, I am usually making guacamole together with some healthy chips. In the summer we are using the grill a lot, so we usually make a salad and grill some shrimps or a salmon. When I don't feel like eating anything warm, I go for sushi and/or sashimi. 

Večeře pak mívám zase větší. Ráda si k večeři dám něco teplého - miluju polévky, takže kromě  již zmiňovaného vývaru a pho, si občas ráda udělám dýňovou nebo tomatovou polévku. V poslední době jsem několikrát dělala moules frites, které jsem si zamilovala! Ráda dělám i lososového tataráka s avokádem a nebo guacamole s chipsy bez lepku - a to hlavně, když mi má přijít návštěva. V létě hodně grilujeme, takže vždycky uděláme salát a k tomu krevety nebo například lososa. Když nemám chuť na nic "teplého", objednám si domů sushi a sashimi!

"CHEAT MEALS"


I try to eat healthy most of time however - just like everyone else - I do have some craving from time to time. I would say that my favourite "cheat meal" is ice cream. I am always having a pack of vanilla Haagen-Dazs in my freezer. My favourite one is however a coconut sorbet which I totally adore - the good part? It's gluten-free, lactose-free and there is no added sugar! I usually don't crave anything salty - but when I do, I am definitely going for fries. I loooove fries and could eat them on a daily basis!

Obecně se snažím stravovat zdravě. Samozřejmě ale čas od času si dopřeji i něco "nezdravého". Na sladké obecně moc chuť nemívám, ale když už ji jednou přecejenom dostanu, šáhám po vanilkové zmrzlině od Haagen Dazs, kterou mám vždycky v mrazáku. Na Košíku jsem nedávo objevila i kokosový sorbet, který je mým neoblíbenějším druhem zmrzliny - navíc je bez lepku, bez laktózy a bez přidaného cukru! Ze slaných "cheat meals" pak miluju hranolky - ty bych mohla jíst snad denně!

WORKING OUT


I am not gonna lie to you - I haven't really found an exercise or a sport yet which I would 100% enjoy. When it comes to my body, I try to walk as much as possible. Currently I am also following the exercises by Caro Daur on her Youtube however I would like to start with yoga once the situation gets better. I hope that this gave you an inside information about my diet and what I do to keep myself healthy!

Co se cvičení týče - nebudu Vám lhát. Ještě jsem nenašla to, co by mě opravdu bavilo a spíš se do cviků musím nutit. Obecně se ale snažím co nejvíc chodit pěšky - přijde mi to jako super workout a zároveň ušetřím za Uber... Momentálně se ale doma snažím cvičit podle Caro Daur a jejích videí na Youtube!

SHARE:

1 comment

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig