Tuesday, June 9, 2020

MY FAVOURITE BREAKFAST: THE AVOCADO TOAST

zel4-2

Good morning everyone! I hope you are all doing well. Today I am back with one of my favourite recipes - this time it's one of the dishes I simply love making for my breakfast, the avocado toast. Now I know this is not something new or groundbreaking, however I thought I would share with you how I make it!

Krásné ráno všem! Dneska tu pro Vás mám další recept - a to konkrétně ten, který jsem si oblíbila nejen k snídani, ale také k brunchi, obědu a i večeři! Avokádový toast není nic nového ani převratného, ale i tak jsem Vám chtěla ukázat v jaké kombinaci si ho nejradši dávám a co do něj všechno dávám!

zel3-2

GETTING MY INGREDIENTS

One of the things I really care about is getting my food as fresh as possible. That's why I am usually turning away from regular supermarkets - in those you don't really get fresh food and when it comes to veggies and fruits it might be a little cheaper than from a local resource however it turns bad quite fast. Because of this I fell in love with the service provided by Zelinar who delivers fresh supplies in Prague. I tried his service about a month ago and I have to say that I am not interested in getting my fruits and veggies anywhere else. You really see a difference in the quality of the food - and I think that's important and something worth spending a little more on. Additionally his supplies always last for about 2 weeks, which I think is incredible. For example the asparagus I bought by him was able to last for 2.5 weeks in my fridge. The one I bought in a regular supermarket lasted only for about 4 - 5 days. Another thing I really enjoy is the bright variety of different kind of vegetables and fruits. For example when it comes to asparagus, which is one of the things I really enjoy eating, he has about 3 different kinds! Besides the well known green and white asparagus, he can also deliver a special wild asparagus, which I personally never heard of and was so happy to try out! Make sure to check him out here!

Velký důraz kladu na to, odkud si kupuji potraviny - především hlavně ovoce a zeleninu, na které je vždycky vidět rozdíl kvality. Do klasického supermarketu pro ovoce a zeleninu moc nezamířím - od té doby co jsem vyzkoušela servis od Zelináře, nikde jinde ovoce ani zeleninu nekupuji. Poprvné jsem službu využila cca. před měsícem a musím říct, že jsem byla opravdu mile překvapená. Ceny jsou jen o něco málo vyšší než v klasickém obchodě, za to kvalita je naprosto nepřekonatelná. Rozdíl je vidět opravdu na první pohled - produkty jsou čerstvé, velké a hlavně z lokálních zdrojů, čímž vlastně podpoříte i lokální farmáře. Produkty z této služby mi vydrží 2 až 3 týdny - pro představu ty z klasického obchodu mi vydrží maximálně 5 dní. Zároveň mi přijde i skvělé to, že Zelinář má i spoustu jiných druhů ovoce a zeleniny, které v normálních supermarketu jen těžko najdete. Já jsem od něj například vyzkoušela, kromě klasického zeleného a bílého chřestu, i chřest divoký. Chřest miluji v jakkékoliv části dne, takže si ho dělám často i k snídani. Pokud máte o službu zájem, mrkněte se tady.

zel-2

WHAT YOU'LL NEED

- 1 ripe avocado
- salt
- pepper
- chilli flakes
- cherry tomatoes
- asparagus
- gluten free bread
- 2 potatoes

- 1 uzrálé avokádo
- sůl
- pepř
- chili vločky / koření
- cherry rajčátka
- chřest
- 2 brambory (menší)
- chléb bez lepku

zel2-2

I start by washing the potatoes, cutting them in smaller pieces and putting them the oven at the 250 degrees. As next I am cutting off the hard endings of the asparagus which don't taste well (if necessary) and after 15 minutes of baking the potatoes, I put the asparagus in the oven and bake it together with the potatoes for about 10 to 15 minutes at 200 degrees. Next step is putting the avocado into a bowl and smashing it with a fork. I am also adding the salt, pepper and chili flakes in this step. Afterwards I put my bread into the toaster and toast it. Then just take out the asparagus and put in on a plate. Add the bread next to it and top it off with the avocado cream. Add some tomatoes and if you want to you can also put a poached or a sunny side egg on top of the toast!

Jako první umeju brambory a odstraním z nich nečistoty. Nakrájím je na menší kousky a dám do trouby na 250 stupňů. Mezitím si omeju chřest a pokud je potřeba, ořežu trvdé konce. Zhruba po 10 minutách ho přidám k bramborám, stupně stáhnu na 200 a nechám péct dalších 10 až 15 minut. Dále pak oloupu avokádo, rozmačkám v misce a přidám sůl, pepř a čili. Dál pak dám chléb do toastovače. Mezitím vyndám brambory s chřestem a dám je na talíř. Přidám chléb s avokádem, pár rajčat a hotovo! Na vrch ještě můžete dát vajíčko, pokud chcete.

zel6-2

And voila - enjoy! Super easy and super delicious recipe which won't take you longer than 15 minutes! Thank me later!

Tak doufám, že jste si recept uložili a že Vám bude chutnat. A jak děláte avokádový toast Vy?


SHARE:

1 comment

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig