Monday, December 19, 2016

#VH CITY GUIDE: DUBAI

Collage_Fotor1

Dubai is a city full of contrasts, controversies, records and curiosities. If you go to this Arabian metropole, everything you'll se is the tallest, the biggest, the greatest, the most luxurious., the most modern and the best. Nothing can be done "normally", if you build something in Dubai, you build it over the top. Going to Dubai is definitely an experience. I've been to Dubai several times and I found some cool places that I would like to share with you in this post.

Dubai je město plné kontrastů, kuriozit, rekordů a kontroverzí. Pokud se do této arabské metropole chystáte, určitě se máte na co těšit. Já jsem v Dubaji teď byla už po několikáté a běhěm té doby jsem objevila pár míst, která bych Vám mohla doporučit. V dnešním článku bych Vám je tedy, společně s dalšími tipy, chtěla představit.

Collage_Fotor3

THE CULTURAL ASPECT

Let's start with the Muslim culture in Dubai. I know many of you ask "Is it allowed to drink in Dubai?!" or "Do I have to be completely covert when going somewhere?" Well if you have never been there, it's absolutely understandable that you are not sure what's allowed there. So let's start with alcohol. As you know Muslims don't drink alcohol and there is only one place that you can, as a tourist, buy something alcoholic - and that's the airport. If you're in the area, where you pick up your luggage, there are two Duty Free stores selling basically anything. If you're a drinker, then I recommend you to get something there. International hotels in Dubai do serve alcohol, however the prices are really high. Way too high. You're able to get a bottle of wine at the airport for 60 AED, one glass at the hotel is 110 AED and a bottle around 250 AED. Even though Muslim do not drink, they accept tourist, who drink alcohol, however keep in mind that you can not drink anywhere outside of hotels or restaurants. Another important aspect is the clothes. Dubai is opened and as strict as other emirates, so you can wear short skirt (well not too short) and opened shoulders when going out. You'll see people, for example at the mall, wearing their national costumes and being covered. If going somewhere inside, I recommend you to take a blazer/jacket/sweater, because there is the AC, which in my opinion they put a little bit over the top. If you're planning a trip during the summer time, be aware of the Ramandan. I highly recommend skipping the vacation in this season. 

Jako první bych chtěla změnit kulturu. Kdo v Dubaji, a v Emirátech celkově, nikdo nebyl, určitě si klade otázky typu: "Může se v Dubaji pít alkohol?!" nebo "Musím chodit zahalená?!" Tyto otázky jsou samozřejmě víc jak pochipitelné. Nejdřív bych Vám řekla něco málo o alkoholu. Každý emirát má svoje pravidla ohledně podávání alkoholu a Dubaj je jedním z emirátů, kde je podávání alkoholu povolené. Jako turista si v Dubaji v obchodě alkohol nekoupíte - existují speciální obchody, které prodávájí alkohol, ale v nich mohou nakupovat pouze místní. Jako turista máte tedy 2 možnosti: restaurace/hotel nebo letiště. Já osobně doporučuji si nakoupit alkohol na letišti, kde je mnohem levnější než na hotelu. V hale, kde si berete kufr, najdete 2 Duty Free obchody, které mají prakticky všechno. Víno koupíte například za 60 AED (což je zhurba 390 Kč), kdežto na hotelu za láhev zaplatíte kolem 250 AED (1650 Kč). Dubaj je poměrně volná v pití a místní akceptují turisty, kteří alkohol konzuují - avšak na veřejnosti, kromě restaurací a hotelů, se s pitím můžete rozloučit. Dalším bodem je oblečení. V tom je Dubaj také poměrně povolná. Normálně můžete nosit kratší šaty/sukně a odhalená ramena. Samožejmě tu potkáte místní, kteří jsou zahalení v nacionálním obleku. Do obchodních domů doporučuji si vzít alespoň sako  - tam je zakázano chodit s odhalenými rameny, a navíc je tam poměrně zima. Do Dubaje nedoporučuji jezdit v období Ramadánu, kdy je jídlo i pití velice omezené.

Collage_Fotor8

SIGHTS & PLACES

  • - Burj Khalifa: If you're in Dubai, you can definitely not miss a visit of Burj Khalifa, the tallest building in the world. The 2010-opened building has 828 meters and allows you to visit floors number 124 or 148. If you decide to go for the higher floor, you automatically skip the line and have also access to a special, private lounge, where only one group can go, so it's more calm and private over there. The building has also the highest restaurant located in the 122nd floor, the highest nightclub in the 144th floor and the highest place of worship in the 158th floor. The whole building has 163 floors. 
  • - Burj Al Arab: Who wouldn't want to see the most expensive and the most luxurious hotel in the world? The Burj Al Arab is qualified at the "7-star hotel" - the only one in the world. The hotel has a private access. If you want to go inside, you either need to have a reservation in one of their restaurants and stay at the hotel. The hotel has its own restaurants, shopping areas, big aquarium and reception on every floor.
  • - Golden Souk: If you are craving for some gold or jewelry, definitely visit the Golden Souk, a place with the highest selection of gold and golden jewelry. Gold is cheaper in Dubai, but don't forget to bargain about the price...
  • - Dubai Museum: Dubai hasn't got many "real" sights - most of the sights were built in the past few years - however if you want to see something from the real Dubai and learn about the city history, then the Dubai Museum might be the perfect option for you!
  • - Palm Jumeirah: This artificially built archipelago is probably one of the few in the world. If you would built a wall from the material used for the building of the Palm, which would be 0.5meter thick and 2 meters tall, it would circle the Earth three times.
  • - Dubai Miracle Garden: In this garden you are able to find over 109 million flowers plant on 72 000 square meters big garden. Definitely something to see.
  • - Spice Souk: If you want to see something more from the "Old Dubai", definitely take a look at the Spice Souk, where you can get some spices, sweets or souvenirs. I recommend to visit in the evening, since there is no AC and it gets very hot during the day.
  • - Souk Al Bahar: This souk is not a typical souk. It's a modern Souk built next to the Dubai Mall, offering one of the best views on the Mall and their fountains. Inside you'll find stores with Arabic items, Arabic sweets and a lot of restaurants.
  • - Burj Khalifa: Pokud se chystáte do Dubaje, určitě nesmíte vynechat největší budovu světa. Otevřená byla v roce 2010 a pyšní se 828 metry. Celkem má 168 pater a navštívít můžete vyhlídku ve 125. nebo 148. patře. My jsme byly ve 148. patře, kde máte speciální lounge, do kterého může jen omezený počet lidí. Kromě soukromí v něm máte i nápoje a něco malého k jídlu. Burj Khalifa se pyšní také nejvyšší restaurací na světě (At.mosphere ve 122.patře), nejvyšším nočním klubem (ve 144.patře) a nejvyšší mší na světě, která se koná ve 163. patře. Celkem má budova 168 pater.
  • - Burj Al Arab: "Nejdražší a nejluxusnější hotel světa" patří společně s Burj Khalifou k symbolům města. 7-hvězdičkový hotel určitě stojí za návštěvu. Do hotelu se dostanete pouze, pokud máte rezervaci do jedné z jeho resturací nebo pokud jste v hotelu ubytovaní. Hotel se pyšní několika resturacemi, 2-patrovými pokoji, vlastní nákupní areou a také recepcí na každém patře.
  • - Golden Souk: Pokud toužíte si přivézt nějaký šperk, zajděte na Gold  Souk, aneb "tržnici se zlatem". Ceny jsou o dost nižší než u nás, ale samozřejmě nezapomeňte na to, že se dá usmlouvat cena ještě nižší.
  • - Dubai Museum: Dubajské pamaátky jsou převážně moderní a byly postavené v posledních pár letech. Pokud ale toužíte se dozvědět o "staré Dubaji", rozhodně zajdere do Dubajského Muzea, kde najdete něco víc o historii města.
  • - Palm Jumeirah: Palm Jumeirah je jedna z mála uměle postavených výběžků na světě. Pokud byste z materiálu, který na ní byl použit chtěli postavit 0.5 metru širokou a 2 metry vysokou zeď, obkroužila by Zemi 3x. 
  • - Dubai Miracle Garden: Miracle Garden je 72 000 m2 velká zahrada, která nabízí pohled na 109 milionů zasazených květin - rozhodně něco nezapomenutelného.
  • - Spice Souk: Toužíte-li po staré Dubaji, zajděte na Spice Souk, kde najdete nejrůznější koření, arabské sladkosti a suvenýry. Jedná se o starý trh, který má svoje kouzlo. Doporučila bych ale návštěvu ve večerních hodinách - trh je venku, takže během dne je na něm opravdu horko.
  • - Souk Al Bahar: Další dubajský trh, který bych měla zmínit, je Souk Al Bahar. Jedná se o moderní trh, postavený přímo u Dubai Mallu. Najdete v něm spoustu obchodů s místními dobrotami, suvenýry a také spoustu restaurací. Navíc je z něho nádherný výhled na dubajské fontány a Dubai Mall.

Collage_Fotor4

RESTAURANTS & CAFES

  • - Al Muntaha: Located in the top floors of the Burj Al Arab, Al Muntaha is a seafood restaurant, offering not only the very best from the ocean, but also a breathtaking view over the whole city and the ocean.
  • - Armani Meditteraneo: The Mediterranean restaurant, located in the Armani hotel just next to Dubai Mall, will surprise you with the select of seafood, meat and vegetarian dishes, together with bright selection of cheeses and sweets. We had a lunch at the Meditterano and we absolutely loved it! Definitely would come back when being in Dubai...
  • - Angelina: This Parisian café will spoil you not only with the best sweets, but also with delicious regular dishes, like tartares, salads or brunches.
  • - Ladurée: Do I even have to say more? This Parisian tea house has the best macaroons in town.
  • - Ossiano: Definitely a restaurant, which you'll never forget. Ossiano is an underwater seafood restaurant, located int the hotel Atlantis, is serving the best seafood with an incredible atmospehere. If you want a true experience, this is the right place.
  • - Nobu: This japanese restaunt, also to find in the hotel Atlanits, is the number one choice for all, who love Japanese cuisine - from sushi, over misos to lobsters, Nobu has to offer a lot.
  • - Vogue Café: There are only two Vogue Cafés in the world - in Moscow and in Dubai. If you're a fashion lover and addict, this is definitely the place for you - how could you say no to a tiramisu with a VOGUE sign on the top?!

  • - Al Muntaha: Al Muntaha je jednou z restaurací umístěná v hotelu Burj Al Arab. Restauraci najdete ve vrchních patrech hotelu. Jedná se o seafood restauraci a těšit se můžete nejen na to nejlepší z nejlepšího, ale také a krásný výhled na celé město i oceán.
  • - Armani Meditteraneo: Tato středozemní restauarace, umístěná v Armani hotelu hned vedle Dubai Mallu, Vás překvapí výběrem těch největších pochoutek z moře, masa, vegeteriánských pokrmů, ale také velkým výběrem sýrů a dezertů. Nám se v ní moc líbilo a rozhodně bysme se do ní vrátily.
  • - Angelina: Tato pařížksá kavárna Vás bude rozmazlovat těmi nejlepšími dezerty, čaji, kávami i regulárními pokrmy k snídani, obědu i večeři.
  • - Ladureé: Myslím, že Lafuréé ani nemusím zmiňovat - ty nejlepší makronky na světě!
  • - Ossiano: Tahle seafood restaurace je opravdovým zážitkem - umístěná je totž pod vodou a díky tomu má nezapomenutelnou atmosféru. Těšit se můžete na vynikající chody, milou obsluhu a hlavně nevšední atmosféru.
  • - Nobu: Všem milovníkům japonské kuchyně bych doporučila známou japosnkou restauraci Nobu. Stejně tak jako Ossiano ji najdete v hotelu Atlanis. Od sushi, přes miso, až po humry - Nobu Vás rozhodně nezklame!
  • - Vogue Café:  Pokud Vás zajímá móda, určitě nesmíte vynechat Vogue Café. Na světě má jen 2 pobočky - a to v Moskvě a právě v Dubaji. Kdo by odolal tiramisu ozdobené nápisem VOGUE?

Collage_Fotor6

SHOPPING

  • - Dubai Mall: The biggest shopping mall in the entire world has more than you need. Besides 1200 international and local stores, you can enjoy a dish in one of their restaurants and cafés, an entry to their Aquarium (also called Unterwater Zoo), Ice Rink, many cinemas, SEGA republic or KidZania. If you need to buy something, this is the number one place in Dubai!
  • - Mall of Emirates: Another Mall worth mentioning is the Mall of Emirates. This one has "only" 630 stores, however there is a sky area, which is not so normal for a shopping mall. You can, of course, enjoy there a lot of restaurants, cafes, cinemas or a theatre.
  • - Hotel Madinat: Hotel Madinat, located next to the Burj Al Arab, is not only famous because it looks like the Old Dubai or has own river, where you can get a ride on a boat, but also for its shopping area, where you can find many brands, which are not in the Malls mentioned above.

  • - Dubai Mall: Největší nákupní středisko na světě má víc než potřebujete. Kromě 1200 národních a internacionálch obchodů, se v něm můžete podívat do podmořské zoo, zabruslit si v jeho Ice Rinku, zajít do jedné z jejich restaurací, kavráren, kin nebo do SEGA republic či KidZania. Pokud si opravdu chcete zanakupvat, tohle je pro Vás to pravé ořechové. Strávit v něm můžete doslova dny.
  • - Mall of Emirates: Další nákupní centrum, které stojí za zmínku, je Mall of Emirates. Obchodů má sice "jen" 630 obchodů, ale pyšnit se může vlastním lyžovacím střediskem, což je rozhodně něco nevšedního. Samozřejmě v něm najdete i spoustu kaváren, restaurací, kin aa dokonce i divadlo.
  • - Hotel Madinat: Hotel Madinat není známý nejen kvůli tomu, že vypadá jako staré dubajské domy, nebo že má vlastní řeku, kde se můžete projet na gonzole. Známý je i pro svou vlastní nákupní areu, kde najdete i jiné značky než v již zmiňovaných obchoďácích...

Collage_Fotor9


SHARE:

7 comments

  1. skvelé tipy a navyše krásne fotky ako vždy :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  2. The pics are amazing! Would love to visit Duabi one day too <33

    Love, Tschok
    www.thedetsornfactory.com

    ReplyDelete
  3. Jeee, skvely tipy, do Dubaje se chci kouknout uz dlouho, tak se to treba splni a na to jsou tyhle tipy perfektni! ;)
    S laskou,
    Sandra / http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    ReplyDelete
  4. Great post!

    www.evdaily.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Such a gorgeous post! Dubai looks Incredible through all your snaps! I definitely must visit soon!
    Have an amazing christmas doll!xo
    stylegrande.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  6. Dávej si pozor na překlepy, dost to snižuje kvalitu jinak velmi kvalitního článku :)

    ReplyDelete
  7. Wow! simply incredible

    http://thedaydreamings.blogspot.com

    ReplyDelete

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig