Saturday, January 15, 2022

TRAVEL GUIDE: SOUTH TYROL

IMG-0053

Good afternoon everyone! Today I am back with another guide which this time is more of an area guide of the region South Tyrol. This beautiful Italian area is worth the visit during any time of the year - yet this guide will be focused on winter vacation as that is what we did. We spent amazing 9 days in South Tyrol and in this post I would like to tell you a little bit more about the area, what restaurants are visit-worthy, where to ski or where to stay at! Our trip was partly sponsored by Visit South Tyrol which is an official tourism account. Both on their Instagram and website you can find countless tips about what to do, what to see, where to stay or eat in the area, so make sure to check it out as well!

Krásné odpoledne všem! Dneska mám pro Vás další z mých průvodců - tentokrát bych se chtěla zaměřit na italský region Jižního Tyrolska, kde jsme nedávno srávili 9 skvělých dnů. Jižní Tyrolsko je krásné jak v zimě, tak v létě: jelikož my jsme se ale soutředili na zimní, lyžařskou dovolenou, bude i tento článek směřovaný na tipy na zimu. Každopádně pokud se do Jižního Tyrolska chystáte v jiném ročném období, doporučuji se podívat na stránky Visit South Tyrol, kde najdete tipy ohledně ubytování, wellness, výletů a dalších aktivit po celý rok!

IMG-0236-jpg

ABOUT south tyrol


South Tyrol is an area in Italy which has a lot to offer. The biggest city is Bozen with about 100 000 inhabitants. The whole region has 7389 km2 however only 6% of this is inhabitable: from this you can guess that South Tyrol is a lot about mountains, hills and nature. The official language in South Tyrol is for 70% German, for 26% Italian and or 4% ladin language. The currency is euro. You can reach South Tyrol by train, car, bus or airport: the closest ones are in Innsbruck, Verona and Milano.

Jižní Tyrolsko je italský regiono rozloze 7389 km2. Z této plochy je jen 6% obyvatelných: takže si dokážete představit, že tato oblast je především o přírodě, horách a kopcích. Největším městem je Bozen s 100 000 obyvateli. Oficiální jazyky tu jsou hned 3: ze 70% němčina, z 26% italština a ze 4% ladština. Stejně tak jako v celé Itálii se i v Jižním Tyrolsku platí eurem a do regionu se dostanete autem, busem, vlakem nebo i letecky: nejbližší letiště se nachází v Innsbrucku, Veroně, Miláně a Benátkách.

IMG-0239

WHERE TO STAY?


I would say the hotel or village choice depends on what you want to do. Are you a skier? Are you coming for the spa experience? Or to hike? Our stay in South Tyrol was focused on skiing therefore it was important for us to stay in a hotel close to the lifts. We stayed in the family-owned, 4-star hotel Autentis which is located in Rasun. The property felt like staying at home: the hotel had a perfect size. We stayed in a room in their UNESCO protected part which gave us the true Tyrolean experience. Even tho the hotel was not really big, their spa was: there was an inside pool, outside pool, Tyrolean sauna, a bio sauna, tepidarium, steam bath, herbal steam bath, Kneipp basin water and many relaxation areas. The hotel has also a great selection of health, body, face and beauty treatments - I booked myself a massage which I can only recommend. In the hotel you can also find a bar which is open until midnight. They have a great selection of aperitifs and a really large selection of Gin and Tonic. When it comes to eating, we booked the half board - a buffet breakfast in the morning and a 3 course menu where you can always choose from 2 options. I personally was surprised about the selection of gluten-free dishes the restaurant was offering: to be perfectly honest I definitely did not expect gluten-free pasta, pastry, etc! I also think that the price of the rooms is really fair! From the hotel you can take a 20 minutes bus ride to the Gassl lift or a 10 minutes car ride.

As for our second part of the stay, we booked the Falkensteiner Kronplatz which is a luxurious 5 star, adults only property. This is definitely a high-end, luxurious experience. The hotel has 97 rooms located in 4 buildings. Also here we booked a half board - the breakfast selection was crazy: I have never seen so much gluten-free, lactose-free, vegetarian and vegan options. In the evening you are being served 5 courses which taste absolutely amazing. In the hotel you can also find 1400m2 of spa in which you can enjoy an outside pool, and outside rooftop pool, hammam, Finnish sauna and many private relaxation beds and areas with a mountain view. From the hotel there is a 1+2 lift which is 5 minutes walking distance from the hotel but if you do not feel like walking: there is also a shuttle from the hotel!

Hotelů se v Jižním Tyrolsku nachází opravdu nespočet: při bookování určitě záleží na tom, co Vás zajímá. Lyžujete? Jedete sem za wellness? A nebo za turami? My jsme do Jižního Tyrolska jeli především za lyžováním, tudíž byla pro nás vzdálenost k lanovce celkem rozhodující. První 4 noci jsme strávili v rodinném, 4-hvězdičkovém hotelu Autentis, který se nachází ve vesničce Rasun. My jsme měli tu čest se ubytovat v jejich UNESCO chráněné budově, díky které jsme měli "opravdový tyrolský zážitek". Hotel neměl moc pokojů, ale za to měl krásné spa, ve kterém nechyběl venkovní i krytý bazén, bio sauna, tyrolská sauna, pára a spousta relaxačních místností. V hotelu si také můžete zabookovat jednu z mnoha procedur. Já jsem si zabookovala masáž, kterou po 4 dnech lyžování mohu jen doporučit! V hotelu se nachází také hotelová restaurace: my jsme zvolili polopenzi: ráno se můžete nasnídat v bohatém bufetovém stylu a večer pak v 3-chodovém menu, při čemž si vždy můžete vybrat ze 2 možností. Nám přišla polopenze naprosto skvělá a určitě bychom ji jen doporučili. V hotelu se také nachází bar, který je otevřený denně do 24h a můžete si v něm vychutnat od kávy přes víno až po koktejly. K lanovce můžete dojet autem za cca. 10 minut nebo autobusem, který odjíždí přímo od hotelu, a cesta Vám nezabare ani 20 minut.

Další 4 noci jsme strávili v luxusním 5-i hvězdičkovém,"adults-only" hotelu Falkensteiner Kronplatz, který se nachází jen pár metrů od lanovky. Rozhodně se jedná o naprosto luxusní zážitek. Hotel má celkem 97 pokojů, které jsou rozděleny do 4 budov. My jsme byli ubytovaní v kategorii "Junior Suite" ve 3.patře 4.budovy hotelu, ze kterého jsme měli krásný výhled na celou krajinu. I tady jsme zvolili polopenzi: ráno nás čekala opravdu bohatá snídaně, kde hotelový pesonál myslel i na vegany, vegetariány a alergiky: myslím, že jsem v "lyžařském" hotelu ještě nikde neviděla takový výběr bezlepkových a bazlaktozových produktů. Večer jsme pak měli večeři formou menu, kde byl vždy výběr z několika tradičních i zahraničních pokrmů v restauraci 7 Summit. Ve Falkensteineru Kronplatz také najdete spa o rozloze 1400 m2, ve kterém nechybí "sportovní venkovní" bazén na 1. patře, infinity pool ve 3. patře, hammam, finská sauna a spousta relaxačních pokojů a místností. Ke vleku to trvá doslova 5 minut pěšky: a pokud se Vám zrovna nechce jít, můžete využít hotelový shuttle, který je zcela zdarma!

Facetune-08-01-2022-14-55-17 IMG-1168

WHAT TO do and see?


Skiing: as said the main reason of our stay was skiing. Mostly we skied in the Kronplatz area which has countless slopes, lifts, huts and restaurants. We also went to 3 Zinnen for a day which was absolutely amazing as well!
-  City of Bruneck: Bruneck is one of the biggest cities around therefore it is very nice to visit when your legs are hurting too much from skiing. They have a nice city center, park, castle and many cozy cafes and restaurants!
-  Lago di Braies: Now this is a tip for a little later in the year. This beautiful lake is frozen in the winter therefore I recommend the visit when it is not frozen and you can enjoy the beautiful surroundings!
-  Lumen Museum of photography: Now this is a tip for a little later in the year. This beautiful lake is frozen in the winter therefore I recommend the visit when it is not frozen and you can enjoy the beautiful surroundings!

- Lyžování: jak jsem již psala, náš pobyt byl zaměřený především na lyžování. Většinu času jsme strávili v lyžařském středisku Kronplatz. Musím říct, že má sjezdovek opravdu požehnaně, stejně tak jako restaurací. Jeden den jsm vyzkoušili i středisko 3 Zinnen, které bylo také super a především také skvělá změna! Autem nám cesta nezabrala ani 25 minut. Dostat se do něj můžete i vlakem, který staví přímo před vlekem - cesta Vám zabere z Rasunu cca. 40 mint. 
- Návštěva Brunecku: Brunecko je jedním z největších měst kolem. Rozhodně stojí za to se do něj jet podívat, když už Vás "bolí nohy" a nemůžete jít lyžovat. Kromě krásného centra se můžete těšit i na spoustu obchodů, restaurací, kaváren, barů a také na hrad a park!
- Lago Di Braies: Tenhle tip je spíš pro ty z Vás, které Jižní Tyrolsko navštíví v pozdějších měísích než je leden. Tohle krásné jezero je totiž v zimě zamrzlé a za mě tím trochu ztrácí své koutzlo. Z fotek mi přijde naprosto nádherné rozmrzlé, takže pokud se do oblasti chystáte v březnu a dál, rozhodně se na jezero jděte podívat.
- Muzeum Lumen: Muzem Lumen najdete v lyžařském střediku Kronplatz - takže pro jeho návštěvu je nutné si zakoupit cestu lanovkou, která - obusměrně - stojí cca. 20 euro. LUMEN je muzeum, které se soustředí na horské fotografie - od prvních fotek až po dnešní reklamní spoty. Myslím, že bylo opravdu zajímavě vytvořené a jeho návštěvu mohu jen doporučit!

IMG-0612 56FECA80-59D5-4C19-9218-7137A279AECA

WHERE TO EAT and Drink?


-  Wainks (*Bruneck): One of the absolute highlights for us was a visit of Wainks - a modern and chic restaurants located in the city of Bruneck. When visiting this hotspot, don't expect a 10 page menu: their selection is quite easy and simple therefore it tastes really good. You can choose from the "normal menu" or the tasting menu. I got the tuna tartare as starter which was one of the best ones I have ever tasted (and trust me, I already had quite a few in my life) and for the main course I went for the fish which was really good as well. Unfortunately we didn't have "any space" for dessert however I am pretty sure it would have been amazing. In the restaurant there is a little bit of music which also makes it the perfect spot for a cocktail!
-  Alpinn (*Kronplatz): Alpinn is a true experience. This innovative concept of Norbert Niederkofler is simply a must visit spot. First of all: of course the food. The traditional cuisine from South tyrol taken into modern world and giving a little bit of twist. I think I don't have to explain more if I say that Norbert has 3 Michelin stars. Second: the view: a full panorama view on the Dolomites and the Alps. Third: Sustainability. Additionally the place was rewarded by 1 "Green" Michelin star which is something you get only when you are full sustainable - which Alpinn is. To be honest I was really impressed to learn that the menu is set-up in the way that they can use the whole animal when they purchase it. There are no plastic bottles used, there are no drinks served with artificial like Coca-Cola or Fanta. To be honest I enjoyed the food a lot however I was completely impressed by this concept which to me made this place even more special!
-  Spaces (*St. Vigil): Located on the slopes with a car access too this is a place to be. Spaces became one of our favourites spots on our trip: they have a nice view on the mountains, fair prices and sun all day long. What more can you ask for?
-  Riffugio Pollaio (*Sexten): Another hut worth the visit is definitely Riffugio Pallaio in the Sesto - Sexten area. They have a nice selection of burgers, meat and other great dishes aside from a large selection of drinks!

- Wainks (*Bruneck)Tahle restaurace v Brunecku byla opravdu jedním z nejlepších kulinářských zážitků, které jsme během našeho pobytu zažili. Rozhodně se jedná o jedez n "hotspotů" Brunecku, takže pokud se pro návštvu rozhodnete, rozhodně si udělejte rezervaci. Na menu nenajdete spoustu jídel: jídelní lístek je omezenější: vybrat si můžete z á la carte nebo z 3 popř. 6-i chodového menu. My jsme zvolili á ala carte, které bylo naprosto vyjímečné. Jako předkrm jsem zvolila tunákového tataráka, který byl jeden z nejlepších, které jsem kdy měla. Jako hlavní chod jsem pak zvolila rybu. která také neměla chybu. Za nás rohozhodně 12 z 10!
- Alpinn (*Kronplatz)Další "must visit" restaurace je Alpinn, který se nachází ve stejné budově jako muzeum LUMEN - tedy na Kronplatzu. Jedná se o podnik od Norberta Niederkoflera, známého šéfkuchaře, který dostal 3 Michelinské hvězdy, a také jednu "zelenou" Michelinskou hvězdu právě za Alpinn, který je zcela udržitelý - koncept byl navržen tak, aby při koupi masa bylo vždy zvíře zpracované celé, v restauraci nenajdete jediný plast a také žádné "umělé" nápoje jako je Coca-Cola nebo Fanta. Musím říct, že výhled i jídlo z Alpinnu byly skvělé, ale za mě to byl právě tento udržitelný koncept, který si mě získal na 100%. 
- Spaces (*St. Virgil)Další z míst, které určitě můžeme doporučit je Hotel Spaces, který se nachází přímo na sjezdovce. Má krásný výhled na hory, přijatelné ceny a super obsluhu: co víc si přát?
- Riffugio Pollaio (*Sesto)Další z míst, které stojí za návštěvu, je Riffuggio Pollaio, které najdete v lyžařské oblasti 3 Zinnen, u Sesta nebo-li německy Sextenu. Mají skvělé jídlo, pití a obsluhu!

IMG-0526 IMG-0485

* in collaboration with Visit South Tyrol 

WHat to pack?




SHARE:

No comments

Post a Comment

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig