Saturday, November 13, 2021

#VHCITYGUIDE: POSITANO

IMG-9623

Positano has been on the top of my bucket list for a couple of years now. I've been to many, many places yet there were only a few which I really wanted to see: and the beautiful Positano located in the Amalfi Coast was definitely one of them. Since Positano became more popular now, I decided to share with you some tips - like where to sleep, where to eat or what do you! If you have any tips yourself, I'd be happy if you'd shared them in the comment section!

Positano jsem měla na svém bucketlistu již pár let - a až teď se mi podařilo se mi do něj podívat. Za náš 5-denní pobyt jsme toho stihi celkem dost a navštívili nespočet míst. V dnešním článku bych Vám chtěla představit pár míst, které podle mě v Positanu stojí za návštěvu. Pokud Vy sami máte nějaký tip ohledně restaurací, barů, hotelů nebo obecně toho, co v Positanu vidět a dělat, budu ráda, když ho napíšete do komentářů.

119150223_731205794397109_304406498420391326_n

ABOUT THE CITY


Positano is a small city located in the Amalfi Coast, in the region of Campania. The town is reachable by car from Napoli, which is about 75 minute drive. The city itself it very small and it's very hard to be reachable by car - you have to walk a lot! In our opinions the parking was quite expensive (10 euros/hour) so my advice is to leave your car at the hotel. Positano is famous for my reasons: their delicious cuisine, amazing beaches, warm temperatures, home-made porcelain and romantic atmosphere. The best time to visit is either late May or late September as during summer the city is overcrowded.

Positano je malé městečko, které se nachází na pobřeží Amalfi, v regionu Campania. Z Prahy je to do Positana přesně 1547 km. Pokud ale nechcete celou cestu odřídit autem, letťe do Neapole, ze které je to Positana pak necelé 2 hodiny. V samotném Positanu je nejlepší chodit pěšky - parkování je v něm poměrně drahé (10 euro/hodinu) a také se všude autem nedostanete. Podle mě je Positano nejlepší navštívit koncem května nebo v první půlce září, kdy ve městě již není tolik turistů a nepraská ve švech. 
IMG-9475 IMG-9663

WHERE TO STAY?


During our trip, we used the website called "Traveluxe" who is specializing in luxury vacation, honeymoon, destination wedding and business trip planning. The fee per person is only 250$ and you don't have to worry about anything. I think the best part about booking the stay through them is that you know that the hotel is providing a good service to their guests - the founder of the company is actually visiting every property herself to make sure that the guest are going to get the best service and will enjoy the stay. The process is very easy - you just fill out a request form where you will leave your personal details together with details about your trip: like your destination, budget, amount of people traveling, etc. Then you simply relax and wait for the team to contact you! They will take care of everything - so you simply just have to pack your suitcase and be ready to relax!

Celý nás trip byl zorganizovaný cestovní agenturou "Traveluxe", která se specializuje na oragnizování luxusních dovolených, líbánek, svateb v zahraničí a pracovních cest, a to v těch nejlepších hotelích na světě. Paní majitelka hotely sama navštíví, aby se přesvědčila, že v nich hosté budou opavdu spokojeni. Tímto zaručuje i kvalitu služby, kterou si host objedná. Cena je jen 250$ na osobu, což mi jako cena za dovolenou bez starostí přijde jako opravdu přijatelná.
IMG-7717

WHAT TO DO AND SEE?


Take a swim in the ocean. The Positano beach is famous and you shouldn't miss this experience when in town! If you want to have the best experience, wake up early and arrive at 8am - the sun is already there, the people aren't. The water wasn't cold at all (we went in the first half of September). If you want to spend the whole day at the beach, you have two options: there is a free public beach or you can use the beach club (the cheapest sunbed is 100 euros). 
Enjoy a sunset boat tour of Amalfi. This was one of our favourite experiences. We did a private Amalfi Sunset Tour with the company BlueStar Positano, which was simply a dream. Not only we saw everything from the Amalfi Coast - we also enjoyed watching the sun go down in front of Positano (trust me, different kind of vibe!).
Visit one the Antica Santoria stores. I purchased there my lace cover up and I got so many compliments for it! This is a small Italian brand which has really beautiful summer and vacation styles - so make sure to stop by!
- Try the Limoncello! The drink is produced from lemons for which this region is famous for - so make sure to try at least a little bit when visiting Positano!
- Visit Positano art galleries. The city has numerous galleries so make sure to pay a visit to one, even if you don't intend on buying a piece.

- Navštivte jednu z pláží a osvěžte se v moři. Positano má nádherné pláže, takže byste návštěvu jedné z nich neměli vynechat. Pokud si chcete užít jedinečný zážitek - na hlavní pláž v Positanu doražte kolem 8. hodiny, kdy tam budete prakticky sami! Voda studená není - přitom ale osvěží (alespoň tak tomu bylo v první půlce září, kdy jsme Positano navštívili my). Pokud na pláži chcete strávit celý den, můžete buď využít veřejné pláže, nebo pak Beachclubu, kde ale platíte za lehátko. Ceny za osobu začínají na 100 euro.
- Zabookujte si projíždku lodí při západu slunce. Jeden z našich nejkrásnější zážitků bylo pronajatí si soukromé jachty při západu slunce od společnosti BlueStar Positano. Viděli jsme spoustu míst z Amalfi a hlavně si vychutnali západ slunce přímo u Positana, což bylo opravdu kouzelné. 
- Navštivte jeden z obchodů značky Antica Santoria. Mají opravdu krásné, krajkové kousky, které se hodí jak na léto, tak i na podzimní dovolenou. Já jsem si tam pořídila plážové šaty, které "schytaly" samé pozitivní komentáře!
- Vyzkoušejte Limoncello. Celý kraj je známý pro svoje kvalitní citrony, ze kterých se Limoncello vyrábí. Ikdyž nemáte tvrdý alkohol rádi, určitě alespoň trošku vyzkoušejte. 
- Navštivte jednu z místních galerií. Ve městě jich je nespočet a stojí za návštěvu i přesto, že nebudete chtít žádný z obrazů kupovat.

119234160_236221717823188_241871308150082576_n IMG_6614

WHERE TO EAT AND DRINK?


- Franco's Bar: The bar is located inside of the hotel Le Sirenuse and has very limited amount of seating, especially in the front row with a view. To be honest, I've never had such an experience in a bar - the staff gives you popcorn to watch the sunset which I think is such a cute idea! The drinks were delicious too! Even tho the official opening hour said 5.30pm, the bar opened at 5pm - so make sure to be there at 4.45pm the latest in order to have one of the front row seats!
- Li Galli Bar Bistro: This restaurant can be found at the main road leading into the city center of Positano, Via Cristoforo Colombo. Their outside seating area has an amazing view on the whole city. The prices are very fair (this was one of our cheapest dinners in Positano) however the food quality is simply amazing. Everything tasted very well and I think this might be our best food experience in Positano. 
- Collina Bakery: This small bakery is famous for one thing - their delicious lemon sorbets which are not only Instagram-friendly, but also super delicious! It's made out of the locals lemons and cools you down on a hot summer day!
- The rooftop of Villa Franca: We saw this place on Instagram and took us some real time to figure out where it was. The rooftop of the 5-star hotel Villa Franca is opened for both lunch and dinner, or even just a drink. They have an amazing view on the city from a little different perspective - however make sure to call and reserve upfront! 
- La Sponda: The main restaurant of Le Sirenuse is a great experience with a beautiful view... except for the food. If you want to have the perfect shot, pay a visit. If you wanna enjoy a delicious dinner - I personally wouldn't go.
Casa e Bottega: This place is a little different place, offering also delicious breakfasts (like acai bowls) which aren't that common in Positano. They have also great coffee!

- Franco's Bar: Tenhle bar se nachází uvnitř známého, luxusního hotelu Le Sirenuse. Jeho výhled je naprosto dokonalý. Bohužel má ale celkem omzeneou kapaitu, co se sezení týče - takže pokud si chcete užít západ slunce v první řadě, určitě doražte minimálně 15 minut před oficiání otvírací dobou. Bar jsem si zamilovala hlavně kvůli tomu, že na západ slunce rozdává popcorn, což mě osobně přišel jako roztomilá nápad!
- Li Galli Bar Bistro: Tahle restaurace se nachází na hlavní cestě, která vede do samotného centra Positana (Via Cristoforo Colombo). Jejich terasa má nádherný výhled na celé město. Pro nás to byla jedna z nejlepších a nejlevnějších večeří v Positaně - krásný výhled, vynikající jídlo, přimeřené ceny a milá obsluha! 
- Collina Bakery:  Collina Bakery je známá hlavně pro svůj citronový sorbet, který se podává přímo v citronu. Jak jsem již zmiňovala v úvodu - celý region je známý pro pěstování citronu, takže se můžete těšit na opravdu čerstvý, citronový sorbet, který v létě opravdu osvěží! 
- The rooftop of Villa Franca: Toto místo jsme viděli na Instagramu a nebudu lhát - celkem nám trvalo zjistit o jaký hotel nebo restauraci se jedná. Villa Franca je 5-i hvězdičkový hotel na jejíž střeše je skvělý rooftopový bar, který je přístupný i široké veřejnosti. Výhled z něho je opravdu nádherný!
- La Sponda: Hlavní restaurace hotelu Le Sirenuse určitě už znáte z Instagramu - za mě je to skvělý tip na fotku, ale samotné jídlo mě bohužel zklamalo. Takže tuto restauraci doporučuji na fotky, ale pokud toužíte po kulinářském zážitku - určitě zajděte jinam....
Casa e Bottega: Tohle místo je trochu odlišné od mých tipů - nejedná se o klasickou italskou restauraci, aale spíš o kavárnu. Najdete v ní například acai bowls, které v Positanu nejsou vůbec zvykem, a také skvělou kávu!


SHARE:

6 comments

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig