Monday, March 23, 2020

10 TIPS HOW TO SURVIVE THE QUARANTINE


Self isolation has become a normality in many countries: in the Czech Republic, Italy, France or Spain people are allowed to go outside only for specific reasons. As many of you are staying at home in a "staycation" like me, I decided to give you some ideas what you might do while at home quarantine.

Domácí karanténa je u nás všech na denním pořádku. Původně jsem chtěla toto téma úplně na blogu ignorovat, jelikož jsem blog chtěla směřovat pozitivním věcem. Přesto jsem ale rozhodla, že sepíšu pár tipů ohledně toho co právě doma lze dělat. Doufám, že třeba někomu z Vás dá tak nápad čím a jak se doma zabavit.

1. SORT OUT YOUR CLOSET



Finally you have the time to clear out your closet and make space for some new spring and summer buys. I think each and single one of us has at least some items which are laying around. No matter if you decide to gift the items or sell them - now it's the perfect time to do it! When it comes to that, don't forget that I am also selling my pieces at Vestiaire Collective.

Čas doma můžete vužít chytře. Můj první tip: velký úklid šatníku! Myslím, že každá z nás v něm najde hned několik kousků, které se v něm jen válí a zabírají místo. Udělejte si tak místo v šatníku pro nové kousky. Staré kousky můžete věnovat kamarádkám nebo je například prodat online. Nezapomeňte, že i já své kousky prodávám online - na svém Vinted a také na mém Vestiaire Collective.  

2. NETFLIX & CHILL



What else to do than binge watch your favourite series or movies? Now you can take some time off and enjoy "not doing anything". If you're looking for series tips, here are some of which I liked: Friends, 13 Reasons Why, Money Heist, You, Gossip Girl, Narcos, Spinning Out, How I Met Your Mother, Love is Blind, Sex Education, Next in Fashion, Project Runway and Riverdale. Some of my favourite movies which I can recommend are: Breakfast at Tiffany's, V For Vendetta, The Great Gatsby, Bridesmaids, Catch Me If You Can, The Dark Knight, To All the Boys I Loved Before, Clueless, Crazy Stupid Love, Mean Girls, The Perks of Being a Wallflower, We're The Millers.

Být doma znamená si i trochu odpočinout od "normálního" stresu a na chvíli vypnout. A jak vypnout? Přece nezdravým shlédnutí celé řady Vašeho oblíbeného seriálu. Pokud už nevíte, co sledovat, tady je pár mých seriállových tipů: Friends, 13 Reasons Why, Money Heist, You, Gossip Girl, Narcos, Spinning Out, How I Met Your Mother, Love is Blind, Sex Education, Next in Fashion, Project Runway and Riverdale, a pár filmových doporučení: Breakfast at Tiffany's, V For Vendetta, The Great Gatsby, Bridesmaids, Catch Me If You Can, The Dark Knight, To All the Boys I Loved Before, Clueless, Crazy Stupid Love, Mean Girls, The Perks of Being a Wallflower, We're The Millers.

3. COOK & EAT HEALTHY 

Most of us are so busy with our lives that we live on take-outs and food deliveries. Why not to try to cook healthy at home? Now it's the perfect time not only to improve your cooking skills, but to also try out some new recipes! Here are some recipes I posted:



Myslím, že většina z nás v normálním čase moc volných chvilek nemá - většinou tak rychle něco uvaříme, nebo si vezmeme věčeři "to go" a nebo si jí necháme přivézt. Teď je myslím skvělá doba na to si poctivě uvařit něco dobrého a zdravého. Pár receptů najdete i u mě tady na blogu:


4. DO (AN ONLINE) SHOPPING SPREE




Since you made all the space in your closet (tip 1) now it's time to treat yourself with some new spring and summer clothes! Since delivery companies are still delivering everything and anything, you can take this chance to browse online and stock up. As you know, I highly recommend to check out Shopbop where you can enjoy new arrivals daily. They are carrying many cool brands, like Retrofete, Perfect Moment, Isabel Marant or Stuart Weitzman!

Jelikož jste šátník už protřídily (aneb tip č.1), tak ho můžete doplnit novými jarními a letními kouskami a udělat si tak radost. Všichni dopravci stále fungují bez omezení. Já doporučuji se mrknout například na eshop Shopbop, kde najdete skvělé kousky. Mají tam spoustu mých oblíbených značek, jako je například Perfect Moment, Retrofete, Isabel Marant nebo Stuart Weitzman.

5. TAKE SOME TIME  FOR YOURSELF



Home quarantine is the perfect time to take some time off for yourself. Finally you can read the book you didn't have the time to read, finally you can sign up and learn Spanish (or any other language in an online class) or you can make a homemade face mask and beat the dark circles under your eyes. Take this opportunity to work on yourself and take an advantage of that!

V domácí karanténě nemusíte ale jen lenošit - myslím, že je to skvělý čas si udělat "me" time a zaměřit se právě sám na sebe. V dnešní době máte možností spoustu - ať už se rozhodně přečíst si knížku, vzdělat se v rámci (jazykového) online kurzu nebo si například udělat domací pleťovou masku, rozhodně tohoto využijte. 

6. STAY IN TOUCH WITH YOUR FAMILY & FRIENDS


Thank God it's the 21st century - we have phones, we have texts, we have facetime. Being self-isolated doesn't mean you are not allowed to communicate with others. Call your grandparents to check up on them, text your parents to know they're okay and grab a glass of wine and facetime your best friend to catch up!

Naštěstí žijeme ve 21. století a můžeme smskovat, volat a facetimovat. Nezůstavejte tak úplně odřízlí od světa a zavolejte Vašim prarodičům, napiště rodičům a zafacetimujte kamarádce se skleničkou v ruce.

7. GO ON A WALK



Being in a home quarantine (in many countries) doesn't mean you can't go out to a park or go cycling. The point is not to socialize however you are absolutely free to go outside on a walk or for a run. Especially now in the spring it's going to be nice outside!

Domácí karanténa (alespoň tedy v nějakých zemích) neznamená, že nemůžete vyrazit do přírody. Zajděte si tak na procházku, zaběhat si nebo se projeďte na kole! (Samozřejmě ale respektuje naše zákony a noste zakrytá ústa a kromě rodiny se s nikým nescházejte!).

8. CLEAN THE APARTMENT / HOUSE



Spring means spring cleaning up. Take care of your home and clean the windows, get rid of the dust and throw out the things you don't need. Not only your apartment is going to feel super fresh and clean but you'll get a good workout too!

Jaro znamená jen jediné: VELKÝ JARNÍ ÚKLID! Vrhněte se na mytí oken, utřete prach a zbavte se přebytečných věcí, které nepotřebujete. Určitě se pak doma budete cítit útulněji.

9. DO A HOME WORK OUT



Staying at home doesn't mean sitting on your ass 24/7. None of us wants to get out 10 kilos heavier, right? There are many influencers posting their exercises online so grab a mate and try to work out at home! 

Doma nezapomeňte ani na fyzičku. Nikdo z nás nechce z karatény vyjít o 10 kilo tlustší - takže šup! Vemte si podložku, nazujte sportovní obuv a zapněte si například Youtube, kde najdete nespočet cvičení a cviků úplně zadarmo!

10. BE PRODUCTIVE & FINISH ALL YOUR RESTS




Having a tax file to do? Writing a Bachelor's Thesis? A paperwork due to date in a company? Take this time to finish all your rests! Don't watch Netflix 24/7 (that's not heatlhy anyways) and try to 
finish what you would have to do anyways!  I hope that some of you found this article helpful. I hope that it helped some of you and if you have an exciting activity to do at home while quarantine, make sure to share it in the comments!

Píšete bakalářku? Musíte odevzdat daňové přiznání? Chybí Vám report do práce? Tak šup! Teď je ta nejlepší doba dohnat všechny resty a vrhnout se i na to, na co byste normálně potřebovali několik hodin volného času nebo co jste odkládali. 
Tak doufám, že článek někomu z Vás pomohl a doufám, že jste všichni zdraví a v pořádku. Pokud máte Vy nějaké tipy, co doma dělat a neunudit se, tak budu ráda, když je napíšete do komentářů!



SHARE:

2 comments

THANK YOU FOR YOUR COMMENTS! - DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘ!

Blogger Template Created by pipdig